За блата:
2 яйца
4 супени лъжици захар
1 пакетче бакпулвер
3 супени лъжици брашно
Крем:
700 мл прясно мляко
2 пакетчета пудинг с вкус на ягода
3 супени лъжици захар
180 гр. заквасена сметана
За гарниране:
100 мл прясно мляко
400 гр. ягоди
Има ли по-вкусно нещо от парченце ягодова свежест в горещия следобед? Този лек десерт няма да ви отнеме много време, а ще се възхитите на леко киселия му вкус и ще стане чест гост на трапезата ви.
1. Първо пригответе пудинга. В тенджера на огъня сложете 500 мл от млякото и добавете захарта. С останалите 200 мл разбъркайте пудинга от ягоди и добавете в тенджерата, когато млякото започне да ври. Бъркайте постоянно, докато пудингът получи необходимата гъстота, след което го оставете да се охлади.
2. В купа счупете яйцата и добавете захарта, след което разбийте с миксер, докато тя се разтопи. В съда добавете бакпулвера и брашното, и разбъркайте с лъжица, за да се съединят. Изсипете сместа във форма с диаметър 26 см, предварително покрита с намазнена хартия за печене, след което пъхнете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 17-20 мин. Щом се изпече, оставете блата да се охлади.
3. Ягодите нарежете на кръгове.
4. В охладения пудинг добавете заквасената сметана и разбийте с миксер, докато се съединят.
5. След това отделете блата от формата с остър нож и внимателно го извадете от формата. Махнете хартията за печене и го върнете обратно във формата.
6. Напоете блата навсякъде със 100 мл мляко.
7. Отгоре подредете ягодите равномерно навсякъде.
8. Над тях изсипете внимателно крема и намажете целия блат. Така приготвената торта поставете в хладилник за 1 час, след което я поднесете.
Забележка:
За да разберете дали блатът е изпечен, проверете с клечка за зъби.
Поднесете тортата залята с разтопен шоколад или както вие предпочитате - върви идеално и с топка сладолед....