"От малка обожавам да правя сладкиши, а любими са ми рулата с различен пълнеж. Пекла съм по различни рецепти, но чак сега разбрах каква е тайната. Този пандишпан е фантастично мек и еластичен, навива се гладко и без напукване дори след охлаждане. Номерът е в...
Идеалното тесто за руло
Продукти:
- 70 г захар
- 75 г жълтъци
- 8 г мед
- 125 г белтъци
- 25 г захар
- 55 г обикновено брашно
- 50 г нишестено брашно (нишесте)
Приготвяне:
В купа се слагат жълтъците, 70 г захар и меда. Разбийте добре с миксер, докато сместа стане пенлива и светла.
В друга купа разбийте белтъците с 25 г захар на твърд сняг, т.е. да се получи твърд сняг, който да не пада при обръщане на купата.
Забележка: Ако имате два миксера, разбийте и двете смеси едновременно. Ако нямате два миксера, първо разбийте жълтъчната смес, оставете я настрана или в хладилника за малко, след това разбийте белтъците.
Разбитите белтъци не бива да престояват, а да се използват веднага по-нататък в рецептата. Смесете разбитите белтъци в жълтъчната смес, последователно с пресятото брашно (смесете и пресейте заедно гладкото и нишестеното брашно).
Разбърква се бавно, с тел, силиконова шпатула или дървена лъжица, с леки движения отгоре надолу, за да не загуби сместа от пенливост и да не спада. Пригответе голяма тава (30х40 см).
Изрежете хартия за печене с размера на тавата (оставете около 1 см по-дълго от всяка страна). След това внимателно разстелете сместа върху хартията на тънък и равномерен слой.
Внимателно преместете сместа заедно с хартията в тавата (на мен ми е по-лесно да разпределя сместа равномерно върху хартията на масата, тогава слагам тавата до ръба на масата и просто издърпвам хартията с тестото върху тавата, ако това е много ви е сложно, веднага сложете хартията в тавата и тогава разстелете сместа).
Загрейте фурната до 230°C (205°C, ако използвате фурна с вентилатор). Поставете блата във фурната за 5 минути. Извадете тавата от фурната и преместете блата заедно с хартията върху работния плот.
След около 30 секунди до 1 минута обърнете блата и го поставете върху друго, чисто парче хартия за печене. Отлепете хартията, върху която се е пекъл блатът. Оставете го да изстине, намажете го с плънка по желание (сладко, сметана, крем и др.), навийте на руло и готово.
Пекла съм япо тази рецепта няколко пъти, с и без вентилатор и за 5 минути блатът се изпича точно толкова, колкото да остане мек и еластичен, за да се навива без проблем и след като е изстинал. Ако е препечен, пандишпанът ще изсъхне и няма да се навие.
Да ви е сладко!