Идеи за 7 ястия на трапезата на Бъдни вечер

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Идеи за 7 ястия на трапезата на Бъдни вечер
Идеи за 7 ястия на трапезата на Бъдни вечер
2268
Идеи за 7 ястия на трапезата на Бъдни вечер
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Задължително на масата присъства домашно приготвена питка, в която се поставят паричка за благоденствие, клонче от дрян за здраве, бобено зърно за плодородие. По традиция се разчупва от главата на семейството.

На когото се падне парчето с парата, той ще бъде най-голям късметлия през предстоящата година. Други български традиционни ястия за трапезата за Бъдни Вечер са сарми, бобена салата, печен боб или яхния, пълнени чушки, орехови разядки, туршии, жито, ошав, тиквеник. Освен това се слагат и мед, ядки (най-често орехи), разнообразие от плодове, вино, чесън.

Бъдник

• 1 кг бяло брашно
• 500 мл хладка вода
• около 30 г прясна мая
• 15-20 г сол
• олио

Начин на приготвяне
Маята се размива с малко вода. В пресятото заедно със солта брашно се прави кладенче. Сипва се по малко от маята и с вода замесва тесто, докато стане средно меко и гладко, не много твърдо. За да се направи обредната украса върху хляба, се отделя малко от тестото. Леко се навлажнява и от него се правят фитили за украсата. С тестени фитили се оформят 4 кръга, които символизират кръста на Христос. Единият изобразява обора с кравите, другите - птичарника, кошарата с овце и къщата. Задължително до тях се слага малко парче тесто - кучето, което пази всичко. Намазва се тава с малко олио и се слага тестото. Покрива се с кърпа, за да не хване коричка. След като втаса, се слага да се пече на 180-200 С във фурната за 25-30 минути. Изважда се и се маже с мокри ръце. Веднага се увива с кърпа, за да омекне.

Орехи и чесън

Необходими продукти

• 2 глави чесън
• 2 ч.ч. (400 г) орехови ядки
• 1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
• 1 с.л. лимонов сок
• 1 ч.л. (5 г) сол

Начин на приготвяне
Чесънът, след като се обели и почисти от люспите, се поставя в дървено хаванче заедно със солта и се счуква. Прибавят се и се счукват ореховите ядки. Налива се растителното масло. Сместа се разбива добре и се овкусява с лимоновия сок.


Стар фасул  

Необходими продукти

• 300 г боб
• 1/2 ч.ч. (100 мл) олио
• 3-4 глави лук
• 2-3 бр. домати
• 1 ч.л. (5 г) червен пипер
• магданоз
• джоджен
• 5-6 бр. люти чушлета

Начин на приготвяне
Фасулът се почиства, измива и се залива със студена вода. Вари се на умерен огън. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване, прибавят се червеният пипер и доматите. Задушава се леко. Свареният фасул се прецежда. Разпределя се в гювечета. Отгоре се разпредля запръжката. Върху нея се поставя по едно резенче домат и по желание - лютиво чушле. Посолява се, поръсва се с магданоз и джоджен и се слагат по 3-4 с.л. от водата, в която е врял фасулът. Гювечетата се запичат на фурна и се поднасят топли.


Сарми с кисело зеле и ориз

Необходими продукти

• 1 бр. кисела зелка
• 2 глави лук
• 1/2 ч.ч. (100 мл) олио
• 200 г ориз
• сол
• черен пипер
• чубрица

Начин на приготвяне
Разрязват се листата на зелката, като се отсранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.


Ошав

Необходими продукти

• 500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши)
• 100 г мед или 100 г захар

Начин на приготвяне
Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.


Вит тиквеник

Необходими продукти

• 800 г брашно
• 1 ч.л. сол
За плънката:
• 1 кг тиква
• 300 г захар
• 1 ч.ч. орехови ядки
• 150 мл олио
• канела

Начин на приготвяне
Тиквата се настъргва на едро ренде и се разбърква със захарта, счуканите орехи и канелата. От брашното, солта и 400 мл хладка вода се омесва средно меко тесто. Оставя се 30 минути да почива на хладно и след това се разделя на топчета, колкото голямо яйце. Всяко топче се разточва на тънка кора. Кората се намазва добре с олио и се наръсва с плънката. Навива се на руло. Рулата и се нареждат в тавата във вид на охлюв. Пече се до зачервяване.


Пълнени чушки с боб

Необходими продукти

• 500 г боб
• около 12 бр. сухи чушки
• 2 глави лук
• 1 стрък праз
• олио
• джоджен
• чубрица
• дафинов лист
• сол
• червен пипер

Начин на приготвяне
Бобът се накисва една нощ предварително. Сварява се и се отцежда от водата и се намачква. Лука и праза се нарязват на ситно и се задушават с олио. Добавя се намачкания боб, подправките (джоджен, чубрица, дафинов лист, сол и черен пипер). В тенджера се загрява вода и в нея се попарват чушките за 2-3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Пълнят се с бобената смес, но без дафиновия лист. Чушките се подреждат в тавичка, заливат се с водата от боба и се пекат в умерено загрята фурна.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft