Не е известно кой и кога е открил, че замразените картофи след печене стават много по-вкусни, отколкото обикновено, но бихме искали да благодарим на домакинята, измислила този метод. Трудно ще оцените идеята само чрез четене на рецептата – струва си наистина да опитате “замразените” картофи!
Ястието има сладък вкус, напомнящ на к артофено пюре с хрупкава коричка.
В допълнение, съдържащите скорбяла грудки не се изсушат и не се разпадат.
Замразени картофи
Съставки:
Картофи – 8 броя
Краве масло – 50 грама
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Подберете картофите така, че да бъдат със среден размер, измийте ги и ги почистете от обелката. Сварете ги в леко подсолена вряща вода за 5-7 минути.
Изхвърлете водата и оставете картофите да изстинат, след което направете с нож нещо като мрежа върху тях, а след ги сложите в хладилник за около час.
Намажете форма за печене с половината от маслото, поставете в средата картофите и намажете с останалото масло.
Сложете формата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете в продължение на 40 минути. От време навреме обръщайте картофите от двете страни, за да бъдат равномерно запечени.
Готовите картофи ги посолете със сол и черен пипер, а ако е необходимо, добавете скилидка чесън, мината през преса, и провансалски билки.
Може би си задавате следния въпрос: защо предварително трябва да сварите картофите? Приготвеното нишесте в тях няма да се разпадне, в противен случай картофите стават като гумени. Ние ви препоръчваме да приготвите това необичайно ястие и да го споделите с приятелите си.