Този сезон бъзът е в пълен разцвет, така че това е идеална възможност да съхраните красивата му миризма и аромат за следващите месеци, разбира се, под формата на сироп от бъз . Не забравяйте да оставите поне половината от цветовете за пчелите, така че по-късно през есента да направите допълнително лековито сладко от плодовете.
Ако сте от тези, които нямат опит в приготвянето на този сироп от страх, че е сложен, веднага ще ви кажем, че цялата история всъщност е много проста, а резултатът е перфектен.
Цветовете от бъз трябва да се берат при слънчево време и то напълно разцъфнали, с жълт и малцов прашец.
РЕЦЕПТА ЗА СОК ОТ БЪЗ И МЕНТА
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 40 цвята от бъз
- 4-5 шепи пресни листа от мента
- 3 литра вода
- 30 г лимонена киселина
- 3 кг захар
ПРОЦЕДУРА:
Измийте добре със студена вода цветовете и листата на ментата. Поставете захарта във водата и варете, докато се разтвори напълно.
Оставете сиропа да изстине, след което добавете лимонената киселина, бъза и ментата. Оставете сместа покрита за 24 часа.
След това прецедете сиропа през тензух, съхранявайте в бутилки и сокът ви е готов. Разтворете на вкус.
СОК ОТ БЪЗ С КОПРИВА
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 15 цвята бъз
- 15 млади листа коприва
- 3 литра вода
- 40 г лимонов сок
- 2 лимона
- 1 лимон/грейпфрут
- 3 кг захар
ПРОЦЕДУРА:
Накиснете цветовете от бъз и копривата във вода с лимонена киселина и нарязани резенчета лимон и изцеден грейпфрут/лимон.
Разбъркайте добре и оставете на тъмно и хладно място за 24 часа. На втория ден прецедете течността, след това добавете захарта и разбъркайте добре.
Оставете да престои още 24 часа, като разбърквате от време на време. След 48 часа сиропът е готов и можете да го съхранявате в стъклени бутилки. Така можете да го съхранявате до една година на хладно и тъмно място.
КЛАСИЧЕСКИ СИРОП ОТ БЪЗ
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 30 цвята бъз
- 3 л вода
- 40 г лимонена киселина
- 3 лимона
- 3 кг захар
ПРОЦЕДУРА:
Накиснете цветовете във вода с лимонена киселина и един лимон, нарязан на кръгчета с кората. Разбъркайте добре и оставете на тъмно и хладно място за 24 часа.
На следващия ден прецедете, след това добавете захар и разбъркайте добре. Оставете да престои още 24 часа, като разбърквате от време на време.
След 48 часа сиропът е готов за съхранение в стъклени бутилки. Така можете да го съхранявате до една година на хладно и тъмно място.