Рецептите за сладкиши безспорно са сред най-търсените от всяка домакиня. Днес ще ви представим един сладкиш, който е по-различен от всички останали. Бабка нягре (черна баба) - е истински шедьовър на молдовската кухня . Този сладкиш се приготвя на големи празници (сватби, кръщенета) и се поднася заедно с бабка алба (бяла баба), приготвен от домашна юфка, върху широка чиния, нарязан на кубчета.
Пече се на няколко големи порции, защото молдовските празници събират край трапезата многобройните роднини, кръстници, приятели...
Рецептата е невероятна във всяко отношение: от технологията на приготвяне до резултата. Няма да откриете нищо подобно в другите рецепти! Пригответе си по-голям съд както за тестото, така и за печене: тестото ще е пенливо и ще е много ! Ето я и нея:
БАБКА НЯГРЕ
Съставки:
10 яйца
300 гр. захар
200 мл олио
250 мл гъст айрян или кисело мляко
500 мл прясно мляко
25 мл водка
1 с.л. сода за хляб
30 гр. масло
2 с.л. галета
2 чаши брашно
Приготвяне:
- В голяма купа пресейте брашното със содата, добавете захарта. Изсипете вътре олиото и разбъркайте.
- В получената смес на порции изливайте айряна, а след това - и млякото. Разбъркайте всичко до хомогенна консистенция, така че да няма бучки.
- В отделна купа разбийте яйцата. При непрекъснато разбъркване добавете тестото в яйцата, след това налейте и водката. Тестото трябва да е течно, като за палачинки, но много обемно и пенливо. Нали помните, че отначало казахме да приготвите по-голяма купа?
- Изсипете сместа в голям съд за печене с дебели стени (може и тенджера), намазан с масло и поръсен с галета. Печете на 200 градуса за 1 час и 40 минути. След това намалете температурата до 100 градуса и довършете печенето още 1,5 часа.