Извадете най-голямата тава и се гответе за изненада: този сладкиш е различен от всичко, което сте опитвали!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Извадете най-голямата тава и се гответе за изненада: този сладкиш е различен от всичко, което сте опитвали!
Извадете най-голямата тава и се гответе за изненада: този сладкиш е различен от всичко, което сте...
7547
Извадете най-голямата тава и се гответе за изненада: този сладкиш е различен от всичко, което сте опитвали!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Рецептите за сладкиши безспорно са сред най-търсените от всяка домакиня. Днес ще ви представим един сладкиш, който е по-различен от всички останали. Бабка нягре (черна баба) - е истински шедьовър на молдовската кухня . Този сладкиш се приготвя на големи празници (сватби, кръщенета) и се поднася заедно с бабка алба (бяла баба), приготвен от домашна юфка, върху широка чиния, нарязан на кубчета.

Пече се на няколко големи порции, защото молдовските празници събират край трапезата многобройните роднини, кръстници, приятели...

Белият и черният сладкиш се допълват взаимно, като едновременно с това са  символ на единството на противоположностите , мъжкото и женското начало.

Рецептата е невероятна във всяко отношение: от технологията на приготвяне до резултата. Няма да откриете нищо подобно в другите рецепти! Пригответе си по-голям съд както за тестото, така и за печене: тестото ще е пенливо и ще е много ! Ето я и нея:

БАБКА НЯГРЕ

Съставки:

10 яйца

300 гр. захар

200 мл олио

250 мл гъст айрян или кисело мляко

500 мл прясно мляко

25 мл водка

1 с.л. сода за хляб

30 гр. масло

2 с.л. галета

2 чаши брашно

Приготвяне:

  1. В голяма купа пресейте брашното със содата, добавете захарта. Изсипете вътре олиото и разбъркайте.
  2. В получената смес на порции изливайте айряна, а след това - и млякото. Разбъркайте всичко до хомогенна консистенция, така че да няма бучки.бабга нягре
  3. В отделна купа разбийте яйцата. При непрекъснато разбъркване добавете тестото в яйцата, след това налейте и водката. Тестото трябва да е течно, като за палачинки, но много обемно и пенливо. Нали помните, че отначало казахме да приготвите по-голяма купа?молдовски сладкиш
  4. Изсипете сместа в голям съд за печене с дебели стени (може и тенджера), намазан с масло и поръсен с галета. Печете на 200 градуса за 1 час и 40 минути. След това намалете температурата до 100 градуса и довършете печенето още 1,5 часа.молдовска бабка
Умерено сладка, с вкус на карамел, "черната бабка" заслужава титлата си на кулинарно чудо. Има нещо очарователно космическо в необичайно порестата и въздушна структура на десерта ... Не пропускайте да опитате тази прелест и не забравяйте да я споделите с приятели!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft