Хладилникът е абсолютно невероятно изобретение, което помага да запазим храната си. Не всички продукти обаче принадлежат там.
Какво не трябва да се съхранява в хладилник:
ХЛЯБ
Хлябът е една от онези храни, които никога не трябва да се съхраняват в хладилник. Престоят в него няма да удължи живота на хляба, а само ще му помогне да изсъхне по-бързо и да поеме всички миризми от там. Най-добрият начин за съхранение на хляба е на стайна температура и дори тогава не трябва да издържа повече от четири дни. Ако хлебчето е достатъчно голямо и определено няма да имате време да го изядете през това време, тогава е по-добре да отрежете необходимото парче от него и да замразите останалото.
ЧЕСЪН
Чесънът изобщо не понася студ. Съвсем не е необходимо да го съхранявате в хладилник. Той спокойно ще прекара няколко или три месеца на сухо място. Задължително условие е вентилацията, която ще запази чесъна свеж много по-дълго.
ПИКАНТЕН СОС
Смята се, че всички сосове и подправки трябва да се съхраняват изключително в хладилника. Но техните компоненти като оцет, захар и сол са отлични консерванти. Лютият сос също не е необходимо да се охлажда. Може да стои в килера три години, поради което не изисква ниски температури. Освен това те няма да подобрят вкуса му.
КАРТОФИ
Определено не им е мястото в хладилника. Основната причина е, че ниската температура превръща картофеното нишесте в захар. Дори температура от +7 градуса ще навреди на картофите. И готвенето няма да скрие промените във вкуса и консистенцията му. Най-доброто място за съхранение на картофи е в хартиен плик в килера.
ДОМАТИ
Хладилникът превръща доматите в нещо негодно за консумация. Те се влошават толкова повече, колкото по-дълго се държат на студено. Разбира се, можете да ги съхранявате там, но вкусът няма да е същият като преди. Доматите обичат топлината, така че е по-добре да ги държите само на масата, при стайна температура. Доматите обаче трябва да се пазят от пряка слънчева светлина.
ЛУК
Най-добре е лукът да се съхранява в мрежи, за да се насърчи циркулацията на въздуха. Това ще го запази за дълго време. В хладилника, ако няма достатъчно циркулация на въздуха и влага, лукът ще изгние много бързо. Трябва също да знаете, че се съхранява по-добре на тъмно, защото излагането на светлина променя вкуса му. Не се препоръчва обаче съхранение в близост до картофи. Отделящите се газове и влага ще накарат лука ви да загние многократно по-бързо.
КАФЕ
Много хора са убедени, че хладилникът е най-доброто място за кафе. Всъщност за него изобщо няма място там. Съхраняването в хладилник ще повлияе негативно на качеството и вкуса на кафето. Освен това самото кафе, което има доста силна миризма, може да промени миризмата и вкуса на други продукти.