за тестото:
75 гр. меко масло или маргарин
50 мл захар
1 яйце
150 мл брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
500 гр. плодове по избор - вишни, череши, праскови, кайсии, сливи, нектарини - обезкостени, по-едрите нарязани на парченца
за заливката:
2 яйца
50 мл захар
150 гр. прясна извара
150 мл заквасена сметана
2 с.л. лимонов сок
Рецептата е за кръгла форма - 22-24 см в диаметър.
Мекото масло и захарта се разбъркват добре, добавя се яйцето, брашното, пресято с бакпулвера и ванилията. Забърква се не много гъсто тесто. Изсипва се в застлана с хартия форма и с мокри ръце се разстила по цялото дъно.
Плодовете се почистват от костилките, нарязват се, ако са по-едри, и се нареждат отгоре.
Изварата и сметаната се пасират до гладък крем. Яйцата и захарта се разбиват с миксер, добавя се на части извареният крем и лимоновият сок. Излива се върху плодовете.
Сладкишът се пече при 175 С - 30-40 мин., докато леко се зачерви отгоре.