300 г кашкавалена извара
100 г краве сирене
1 яйце
50 г кашкавал
3 с. л. брашно
1/2 връзка магданоз
100 мл олио
сол и черен пипер на вкус
за доматения сос:
300 г белени домати от консерва
1 глава лук
1 морков
1 малка глава целина
50 мл готварска сметана
1/2 връзка магданоз
2 с. л. зехтин
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус
Изварата и натрошеното сирене се слагат в купа. Прибавят се яйцето и брашното. Всичко се разбърква добре. Кашкавалът се настъргва и се прибавя към сместа.
Овкусява се с наситнения магданоз, сол и черен пипер и отново се разбърква до получаването на гъста лепкава смес. С навлажнени ръце се оформят малки кюфтета.
Олиото се сгорещява и кюфтетата се пържат, като в момента на поставянето им в мазнината огънят се намалява, за да не прегорят. Когато се зачервят от едната страна, се обръщат.
Изваждат се върху салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.
Лукът, морковът и целината се обелват и се нарязват на кубчета. Зехтинът за соса се сгорещява и зеленчуците се запържват за 5–10 минути.
Добавят се доматите, огънят се намалява и сосът се оставя да къкри, докато зеленчуците омекнат.
Прибавят се захарта, сол и черен пипер. Сосът се пасира и към него се сипва сметаната. Ако е необходимо, се добавя и малко вода, за постигане на желаната гъстота. Магданозът се наситнява, добавя се към соса и се разбърква.
В подходящи чинии се сипва от соса и върху него се подреждат кюфтенцата.