От време на време се появява някой учен, който да заклейми дадена храна, за която не сме и подозирали, че може да крие опасности. Така се случи с любимата на поколения сланинка, след това с прясното мляко, а сега на прицел попадна един от любимите на всички зеленчуци.
Американският кардиолог Стивън Р.
Кардиологът от Омаха, Небраска, който е завършил в Йейл и се води и специалист по храненето, описва резултатите от изследванията си в книгата "Парадоксът на растенията: скритите опасности в "здравословните" храни, които причиняват заболявания и наддаване на тегло" (The Plant Paradox: The Hidden Dangers in "Healthy" Foods That Cause Disease and Weight Gain)
Един от изброените в книгата му "здравословни" продукти, които предизвикват множество заболявания се оказват доматите . Д-р Гъндри отбелязва, че въпреки наличието на много витамини в доматите, зеленчуците могат да съдържат лектини .
Това е вид протеин, който се произвежда от растенията за собствена защита срещу вредители. Лектините от своя страна представляват сериозна заплаха за човешкото здраве .
Когато влязат в човешкото тяло, се задейства механизъм, който може да доведе до възпалителни процеси и различни заболявания.
Лектините могат да унищожат здравите клетки, да причинят синдром на хронична умора, обрив по кожата, както и да повлияят негативно на мозъчната дейност и да причинят загуба на коса, твърди кардиологът.
Той все пак признава, че доматите наистина съдържат много витамини и минерали, следователно те могат да бъдат профилактика на рака. В същото време американският кардиолог настоява и призовава хората напълно да се откажат от употребата на домати - сурови или сготвени.