Популярното слънчогледово масло е един от най-често използваните растителни масла в производството хранително-вкусовата промишленост
Слънчогледово масло се използва като базово масло в търговските салатни сосове, за консервиране на риба и за какво ли още не…
Оказа се, че вредите от добре познатото олио са повече, в сравнение с ползите. Слънчогледовото масло е първо и преди всичко високо калорично хранително масло, с около 120 калории в една обикновена супена лъжица.
Тук е необходимо да отворим скоба, и да добавим, че употребата на нерафинирано слънчогледово масло, или т.н. шарлан е препоръчителна. Добре е да добаряте шарлана в салати и сосове, но не и да го ползвате при топлинна обработка на храната.
И не на последно място – източника, от който се извлича слънчогледовото масло е известен алерген. Хората с чувствителност към слънчоглед, както и към маргаритки, хризантеми и невен трябва да избягват слънчогледовото олио на всяка цена.
До тук за вредите от слънчогледовото олио, което не се използва за термична обработка
Нека разберем какво се случва с горещото олио, в което с удоволствие мятаме кюфтета или панираме чушки.
Топлото растително масло е чиста отрова, с която ние постоянно храним тялото си. Д-р Асим Малхотра, известен британски кардиолог, публикува интересно проучване по темата. Затлъстяването, сърдечно-съдовите заболявания, диабет тип II и рак – е цената, която ние плащаме заради любовта към пържените храни!
Токсичните алдехиди влизат в храната, след като тя се обработва със силно нагрято олио, или друго растително масло. Маслото и животинските мазнини са много по-безопасни за здравето, ако все пак искаме да хапнем нещо пържено! Изключение от растителните масла прави единствено зехтина.
Хранене или инхалация с токсичните алдехиди води до повишен риск от рак и различни сърдечни нарушения. Може би най-доброто нещо, което можете да направите за здравето си е да се откажете от слънчогледовото масло и да сложите в тигана мас, вместо олио.
Можете също да пробвате да използвате обикновен пергамент за печене. Изрежете кръг от пергамент и го сложете в тигана. Така бихте могли да изпържите банички, месо, риба и сирене без капка масло!
Вкусът на растителното масло често нарушава естествения вкус на храните, които се готвят. Изоставяйки слънчогледово масло, вие ще откриете вкусът на познатите ястия отново. Без олио храната съдържа малко калории, което е важно за всеки, който иска да отслабне.
Изследванията на различните учени понякога са противоречиви и повдигат някои съмнения. Но в случая с растителното масло те вероятно са прави.