Известен нутрициолог: Защо и как да сваля върнатите килограми?

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Известен нутрициолог: Защо и как да сваля върнатите килограми?
12485
Снимков материал: pixabay.com
Известен нутрициолог: Защо и как да сваля върнатите килограми?

Оптималното телесно тегло е онова, което изразява нашето цялостно здраве. То не е просто число, което кантарът показва, а е резултат на хармония и баланс във всички функции на тялото ни.

И обратно – колкото и привлекателно на първ поглед да изглеждат нашите килограми , ако те са за сметка на нашето здраве, те не могат да бъдат оптимални.

 

За щастие природата постига и двете – и най-добрите килограми и най-доброто здраве  – едновременно, просто защото те са двете неразделни и огледални страни на една и съща монета. Поради същата причина ги постига и много лесно и при всички. Така, както в естествената си среда никое животно не е с наднормено тегло. По същия прост и цялостен начин природата функционира и при нас, тогава, когато не й причим , и й дадем шанс да бъде около и в нас. Около – когато по-често сме сред нея,  и вътре в нас, когато я поканим, за да стане тя част от нас чрез едно оптимално и балансирано хранене .

 

Има няколко основни фактора при съвременния цивилизован човек, които нарушават основни функции на човешкото тяло, и които водят до наднормено тегло. Но нито стресът, нито гените са сред тях, колкото и често да са обвинявани те днес. Всяко поколение в миналото е преживявало стреса на войната или на друг природен катаклизъм, а генетичният апарат е неизменен от хилядолетия. И същевременно никога човечеството до сега не е преживявало тази лавина от затлъстяване.

 

В най-общ план всички причинни  фактори могат да се сведат до два:  технологично преработената храна  (processed food) и  обездвижването  ( хиподинамията ). Колкото една храна е по-променена и отдалечена от своя естествен оригинал, толкова по-отдалечена тя става и от нас и от нашето здраве, защото природата около и в нас е една и съща и просто циркулира като обмяна ( метаболизъм ). Отклонението около нас се превръща в отклонение в нас.

 

На първо място това отклонение е прекомерното добавяне на сол. Съвременният човек консумира често до 18-20 г. сол, при норма около 1,5 г., която естествено се съдържа в суровите непреработени храни. Това най-често е т.нар. „скрита“ сол, добавена от производителя в готовите храни. Когато искаме да редуцираме телесно тегло, на първо място трябва да спрем солта, която и да е тя, като я заменим с подправки, лимон,селъри (можем да използваме сок от селъри или целина за готвене), по изключение – калиева сол с 66% калий. На второ място трябва да премахнем екстрахираните (извлечени) мазнини– олио, зехтин и т.н. и да ги заменим с интегрални – смлени ядки, авокадо,суров яйчен жълтък (след щателно измиване на черупката), минимално количество краве масло, добавени след термичната обработка. На трето място следва да изключимтестените изделия и хляба,включително пълнозърнестите. Съвременните са с променен състав и висок гликемичен индекс. Заменете ги с безглутенови варива: царевица, киноа, кафяв ориз, елда, лющено просо, амарант.

 

Включете свободно количество сурови зеленчуци и плодове. Допълнете със сурови неосолени ядки:орехи,бадеми,сусам ,лешник и др.(без фъстъци).Суровата храна следва да съставлява две трети от дневния хранителен прием. От термично обработените храни на първо място ползвайте бобени варива: леща,нахут,грах,фасул. Последните е желателно да бъдат комбинирани с посочените горе зърнени варива, както и със сурови ядки добавени след термичната обработка (може и под формата на дресинги).

 

От животинските храни е желателно да включите: Суров яйчен жълтък под формата на дресинги с ядки, хладни застройки (под 40 градуса), кремове с плодове и др. Риба,препоръчително домашно маринована в лимонов сок и подправки, без сол , също задушена за кратко на пара или леко запечена във фолио – 1-2 пъти седмично. Меса – пасищно пиле и др. – до 1 път седмично (с малко калиева сол).Млечни продукти – до 2 пъти седмично, задължително обезсолени. Животинските продукти(с изключение на жълтъка) съчетавайте на един прием само със зеленчуци или консумирайте непосредствено след зърнените варива, но не и успоредно с тях. Преработените храни: баници, пица, комбинирани ястия и т.н. ползвайте като празнични – до 1 път седмично. Оставете си 1 профилактичен ден в седмицата – само на вода (евентуално плодове, сурови зеленчуци, фрешове) .Веднъж в сезон провеждайте 7-10 дневно суровоядно разтоварване на плодове, зеленчуци и ядки.

Д-р Гайдурков

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft