Тази торта е просто неустоима. Идеална е за всеки повод и има толкова много варианти, че определено си заслужава да я опитате.
Най-известната торта с кисело мляко
Продукти:
За пълнежа от сладко:
- 500 г замразени череши
- 70 г царевично нишесте (6 супени лъжици)
- 150 г гранулирана захар
- 150 мл вода
Тесто:
- 3 жълтъка
- Шипка сол
- 80 г пудра захар (6 супени лъжици)
- 80 г масло
- 1 чаена лъжичка ванилова есенция
- 200 г пшенично брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
За крема:
- 500 г кисело мляко
- 50 г царевично нишесте (4 супени лъжици)
- 1 чаена лъжичка ванилова есенция
- 3 белтъка
- Шипка сол
- 130 г гранулирана захар
Приготвяне:
Черешите се слагат в тенджера и се поръсват с нишесте. Добавете захарта и залейте с вода. Всичко се разбърква добре и се слага на котлона. Варете, като разбърквате, докато се сгъсти.
Поставете жълтъците в дълбока купа и добавете щипка сол. Поръсват се с пудра захар. Разбийте с бъркалка, добавете разтопеното масло и разбъркайте отново. Изсипете ваниловата есенция и разбъркайте.
Брашното с бакпулвера се пресява през цедка и се разбърква с шпатула, а след това и на ръка, до получаването на гладко тесто.
Отрежете малко парче тесто, увийте го във фолио и го сложете във фризера за 15 минути.
Застелете дъното на кръгла форма за печене с хартия за печене. Използвайте пръстите си, за да разпределите тестото по цялата повърхност на формата за печене. Намажете с приготвеното сладко и загладете.
В отделна купа добавете киселото мляко и ваниловата есенция. Добавете нишестето и разбъркайте с бъркалка.
Сложете белтъците в друга купа. Посолете ги. Разбийте с миксер. Постепенно добавете захарта, докато разбивате. Бийте, докато се образуват твърди върхове.
Разбъркайте в сместа киселото мляко. С този крем се намазва сладкото. Отгоре настържете замразеното тесто.
Поставете формата за печене в предварително загрятата фурна.
Печете на 180°C за 40 минути (или докато горната част на тортата се надигне равномерно).
Ивадете изпечената торта от формата. Поръсете я с пудра захар.
Да ви е сладко!