Необходими продукти:
За блата:
• 1 бр./550гр. ананас
• 2 чаши пълнозърнесто брашно
• 2 ч.л. сода за хляб
• ½ ч.л. сол
• 2 ч.л. канела на прах
• 3 големи яйца
• 1 ½ захар (кафява)
• ¾ чаша обезмаслено прясно мляко
• ½ чаша рапично масло
• 1 ч.л. екстракт от ванилия
• 2 чаши настъргани моркови
• ¼ чаша неподсладено кокосово мляко
• ½ чаша нарязани печени орехи
За глазурата:
• 340 гр. нискомаслено крема сирене
• ½ чаша пудра захар (пресята)
• 1 ½ ч.л. екстракт от ванилия
• 2 с.л. кокосови стърготини
Приготвяне на блата:
1.Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тава с диаметър 30 см. с олио или масло.
2. Нарежете ананаса и го поставете в голяма цедка над купа. Натискайки ананаса изцедете сока от него. Запазете изцедения ананас и неговия сок ( ¼ чаша сок).
3.Пресейте брашното, канелата, содата и солта в средно голяма купа. Смесете яйцата, захарта, прясното мляко, маслото, ванилията и изцедения сок от ананас в голяма купа. След това смесете изтисканите плодове от ананас, морковите и кокосовото мляко. Добавете сухата смес и микса с плодовете от ананас в голямата купа и разбъркайте до еднородна смес. Добавете орехите и изсипете сместа в приготвената тава.
4. Блатът се пече 40-45 минути. Пробвайте с клечка или шишче дали е готова. Оставете да изстине.
За глазурата:
Разбийте с миксер в голяма купа крема сиренето, пудрата захар и ванилията докато стане на крем. Изсипете върху изстиналата торта и поръсете с кокосовите стърготини.