Простите домашни сладкиши винаги са били популярни в нашия сайт. В същото време външният им вид често ни изненадва, а вкусът ни радва. Днес ще ви предложим поредният разкошен сладкиш от старите сладкарски тефтери - Сладкиш на дупки с ванилов крем . Няма как да сбъркате мекия му и ефирен вкус, много напомня крем пита, но е още по-кадифен и вкусен.
При това приготвянето на този крем сладкиш е изключително лесно, а с външният му вид спокойно може да спечелите някой кулинарен конкурс! Ето рецептата:
Сладкиш на дупки с ванилов крем
Продукти:
3 яйца
1 3/4 ч.ч.
1 1/3 ч.ч. прясно мляко
7 гр. бакпулвер
2 ч.ч.брашно
2 с.л.какао
щипка сол
2 с.л.олио
ванилов пудинг на прах - 80 гр. (2 пакетчета)
Приготвяне:
Първо, нека приготвим блата. Пресейте пшеничното брашно с бакпулвера и какаото на прах в дълбока купа. Добавете към тях щипка сол и разбъркайте всичко с бъркалка.
Сега разбийте яйцата на пухкава пяна с миксер. Това ще ви отнеме около 2 минути. След това постепенно добавете 1 чаша захар към пяната, без да спирате да разбивате.
След 6 минути разбиване изключете миксера. На порции добавете сухата смес към яйчената, разбъркайте тестото със силиконова шпатула. Изсипете в него слънчогледово олио без мирис и разбъркайте отново.
След това изсипете 1 чаша мляко, загрята до кипене, в тестото. Разбъркайте всичко отново до гладкост. Изсипете тестото в тава, покрита с хартия за печене.
Използвахме форма 24 на 24 см. Печете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 мин.
След това оставете блата да изстине и изрежете кръгчета от него с подходяща формичка или чаша, както е на снимката по-долу.
Докато тортата се охлажда, пригответе пудинга. Смесете сухия пудинг с останалата захар в купа. Към тях добавете 8 с.л. топло мляко. Разбъркайте с бъркалка.
Останалото мляко се оставя да заври и се залива с пудинга. Разбъркайте отново с бъркалка. Захарта трябва да се разтвори. За да направите това, можете да загреете масата на водна баня.
Изсипете още топлия хомогенен пудинг върху блата с дупки. Можете да го извадите предварително, за да облицовате формата с прозрачно фолио. Разпределете равномерно ваниловия пудинг върху кората.
Отгоре върху десерта поръсете трохи от изрязаните кръгчета. Поставете сладкиша с ванилов пудинг в хладилника за една нощ. Сервирайте го напълно охладен.
Да ви е сладко!