Пиле жулиен е сред най-деликатните на вкус и известни френски ястия. Днес ви предлагаме да го приготвим заедно, но ще го поднесем по изключително атрактивен начин - в топла питка! Толкова е вкусно, че няма да спрете, докато не свърши и жулиенът , и питката! Ето и рецептата за жулиен в питка :
Жулиен в питка
Продукти:
2 кръгли питки
5 средно големи гъби
1 пеперуда пилешко филе
100 гр.
400 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
30 гр. масло
сол - на вкус
щипка бял пипер
Приготвяне:
Нарежете пилешкото филе на малки кубчета. Почистете гъбите и нарежете и тях на кубчета. Настържете кашкавала.
Запържете филетата с малко олио.
Запържете гъбите отделно.
Пригответе соса Бешамел. В загрята касерола разтопете маслото, добавете брашното и разбъркайте хубаво, докато се запече леко брашното. Добавете бавно млякото, непрекъснато бъркайки, за да не се образуват бучки. Накрая овкусете с черен пипер и сол. Сосът е готов.
Извадете средата от питките. Намажете вътрешността със соса.
Поставете на дъното ред от пилешкото филе, след това подправете със сол и още сос. Отгоре сложете от гъбите, отново залейте със соса. Отгоре поръсете обилно с кашкавал.
Запечете във фурната за 15 минути при 190 ° С.
Приятен апетит!
Идея: По желание може да приготвите жулиена и във франзела - за целта нарежете франзелата на цилиндрични резени с размер около 7-8 см, след което ги потопете в мляко и притиснете отгоре със стъклена чаша, малко по-малка от диаметъра на франзелата. Ще се получат отверстия, които да запълните с приготвения жулиен. Изглежда много красиво!