32 половинки орехови ядки
8 смокини
4 ч.л. Балсамов оцет
16 тънки резена прошуто
100 г сирене горгонзола или синьо сирене
листа рукула (свежа салата)
Ореховите ядки се запичат без мазнина в тиган, докато пуснат аромата си. Слагат се в чиния да изстинат.
Смокините се почистват, измиват се, подсушават се и се режат на четвъртини. След това се напръскват с балсамовия оцет.
Парченцата прошуто се разрязват по дължина на лентички и се подреждат в чиния. Четвъртините смокиня се подреждат върху прошутото.
Горгонзолата се нарязва на парченца. Върху всяко смокиня се поставя по едно парче сирене и по 1 орехова ядка. Сервират се с пресни листа рукула.
Подредбата на салатата търпи импровизации, важно е съчетанието на продуктите за неповторимия й вкус!