Дори тези, които никога не са били в Италия, ще се съгласят, че италианската кухня е истинска вкусова експлозия. Едно от най-популярните ястия, които италианците ядат редовно, е лазанята. Но понякога е твърде мързеливо да го приготвите по класическата рецепта. Въпреки това моят приятел, който обича това ястие, намери решение. По нейната рецепта мързеливата лазаня се приготвя много бързо и просто.
В тази версия ястието не е по-ниско по вкус от оригинала и може да се побере както за обяд, така и за вечеря.
Мързелива лазаня: тайни за готвене
В оригиналния вариант лазанята е ястие, което се приготвя от листове тесто с различни пълнежи. Има много вариации на рецептата за лазаня. В тях блатовете се заменят с пита или бутер тесто, а пълнежите са от зеленчуци, без месо. Тази версия на лазаня включва добавяне на моцарела, което я прави много необичаен на вкус.
Съставки:
5 листа лазаня
70 г моцарела
400 г телешка кайма
1 лука
0,5 черен пипер
2 пресни домата
400 г домати от консерва
3 ч л. растително масло
2 скилидки чесън
сол, черен пипер (на вкус)
риган, мащерка, градински чай (на вкус)
готвене:
Нарежете чушката, лука, нарежете чесъна на малки кубчета. Изсипете растително масло в тиган, загрейте го и изпратете там нарязани зеленчуци. Запържете ги до златисто кафяво.
Сложете каймата в тигана, малко сол и труповете за 10 минути под капака.
Нарежете пресни и консервирани домати на кубчета. Ако няма консервирани домати, те могат да бъдат заменени с доматено пюре. Добавете доматите към каймата и разбъркайте добре.
Трупове пълнеж под капака до готовност. 5 минути преди края на готвенето сложете пипер и сол на вкус, добавете любимите си подправки.
Вземете тава за печене и направете слой от листове за лазаня в нея. След това отгоре сложете слой пълнеж и моцарела, а след това отново листове. Продължете така, като подреждате съставките на слоеве. Последният слой трябва да бъде слой тесто, което по желание може да се поръси с настърган кашкавал.
Изпратете ястието във фурната, загрята до 170 градуса, за 30 минути.
Готовата лазаня охладете малко, нарежете на порции и сервирайте.
Можете да направите този вариант на лазаня, като замените телешкото месо със свинско или пилешко.