Червеното цвекло има наистина смайващи лечебни свойства. Той е зеленчук, известен и използван още от Хипократ, а по късно и от Парацелз за лечение на много заболявания, съобщават от испанското издание Hoy digital.
Древните гърци и римляни са го използвали за намаляване на висока температура .
Съдържа магнезий , витамин U , хлор , сапонини , бетаин , флавоноиди , йод , цинк , калций и натрий , както и природни нитрати.
Хлорът в цвеклото е противоалергично и има прочистващо бъбреците , жлъчния мехур и лимфата действие.
Цвеклото има лечебно въздействие при 15 болести сред които са анемия , атеросклероза , хипертония , диабет (цвеклото съдържа цинк, благодарение на който, при редовна консумация, инсулинът при диабетиците действа по-дълго време.)
Високото съдържание на йод в цвеклото подпомага терапията при хора със заболявания на щитовидната жлеза.
Освен всичко друго, цвеклото се препоръчва за подобряване на паметта и съня, действа много добре при дисменорея и климакс , подсилва имунитета . Единственият страничен ефект, който не бива да ни притеснява е, че урината се оцветява в червено. Това все пак е безвредно за тялото.