Твърденията за безопасността и ползата от кафявата захар се оказаха тотална заблуда. Родни диетолози разкриват, че този вид захар не само не е полезна, но е и вредна.
Оцветяването се получава чрез нанасяне на тънък слой захарен сироп, а вкусът наподобява малц или карамел. Твърдението, че кафявата захар е по-здравословна от бялата е лишено от всякаква логика, казват диетолози. В 100 грама бяла захар се съдържат 398 килокалории, а в кафявата - 390, което е повече от нищожно малка разлика. Въглехидратите в бялата захар са 98 г, а в кафявата - минимум 97.5 г.
Диетолозите за категорични обаче, че захарта като цяло е вреден продукт и трябва да се избягва. Доказано е, че ако се прекалява с нея, това неминуемо води до сериозни проблеми със здравето. „Казаха ми, че имам проблеми с черния дроб. Та аз никога не съм пил алкохол, нито пък много лекарства! Лекарите ми казаха, че проблемът идва от голямото количество захар, което поемам", сподели столичен мъж. Освен проблем с черния дроб, захарта води до висок холестерол и сърдечни проблеми.
Освен обикновената захар има още пет вредни захари, разказват диетолозите. Такъв е нектарът от Агаве. Той се смята за полезен подсладител, който всъщност е с високо съдържание на фруктоза. Това е и причината да е опасен, ако се консумира често. Суровата органична захар, приготвена от захарна тръстика, също се смята за здравословна. Оказва се обаче, че начинът на преработка е наистина различен, но химичният ѝ състав не се различава от този на обикновената захар. Захарният сироп от тръстика, както и кокосовата захар се рекламират като диетични и полезни, но всъщност съдържат огромно количество фруктоза.
Някои от подсладителите, наред със синтетичните такива като аспартама, предизвикват главоболие, нервно разстройство и още много други неприятни състояния.