Старовремска, вкусна, шоколадова торта , която се приготвя бързо и лесно. Опитайте рецептата на Саня и ще останете изумени от вкуса. Когато нямате време и искате да приготвите нещо хубаво, това е точната рецепта за вас. Подходящ за всякакви поводи.
Тя го е кръстила " Измислен сладкиш ", защото рецептата си е лично нейно дело. Десертът просто се топи в устата, всички членове на семейството ще останат повече от възхитени и със сигурност ще поискат повече от едно парче. Всеки, който го опита, ще ви помоли за рецептата.
Измислен сладкиш
Продукти за блата:
- 3 яйца (белтъците се разделят от жълтъците)
- 10 супени лъжици захар
- 100 мл олио
- 200 мл прясно мляко
- 5 супени лъжици смлени орехи
- 6 супени лъжици брашно
- 1 пакетче (14 гр.) бакпулвер
- 1 супена лъжица какао на прах
- 1 пакетче (10 гр.) ванилова захар
За глазурата:
- 200 мл прясно мляко
- 6 супени лъжици захар
- 130 г шоколад за готвене
- 150 г масло (може и маргарин)
- 200 г смлени ядки
Приготвяне:
Оставете яйцата да престоят на стайна температура, както и останалите продукти, съхранявани в хладилника (мляко, масло/маргарин). Счупете три яйца в дълбока купа и отделете белтъците от жълтъците. Оставете жълтъците настрана и започнете да разбивате белтъците с миксер.
Когато разбиете пяната и получите твърд сняг, постепенно започнете да добавяте 10 супени лъжици захар. Разбийте на твърд сняг, който почти не пада от лъжицата. Започнете постепенно да добавяте жълтъците при непрекъснато разбиване с миксера. След това добавете 100 мл олио, 200 мл мляко и разбъркайте отново.
Олиото и млякото можете да ги измерите приблизително с чаша. Смелете орехите и към сместа добавете 5 супени лъжици, заедно с 1 супена лъжица какао и 1 пакетче ванилова захар. Разбъркайте на еднородна смес, без бучки, преди да добавите брашното.
На няколко пъти постепенно се добавя брашното, смесено с бакпулвера. Бъркайте внимателно с шпатула. Подгответе си тава с размери 30х20 см (или ориентировъчно), след което я постелете с хартия за печене и я намаслете малко. Изсипете готовата смес за блата и заравнете добре.
Ако сместа ви се стори по-рядка, не добавяйте повече брашно, защото така трябва да изглежда. Включете фурната да загрее на 180 градуса, след което печете сладкиша за около 25 минути. Проверете с клечка за зъби дали е изпечен добре.
ЗА ГЛАЗУРАТА: Загрейте млякото в тенджера на среден огън. Добавете захарта и маслото, нарязано на кубчета и изчакайте да се разтопят и млякото да заври.
След това намалете котлона и добавете шоколада. Бъркайте непрекъснато, докато се разтопи, след което свалете съда от котлона и добавете смлените орехи.
Разбъркайте ядките, така че да се получи хубава заливка, с която може да се залее тортата. Залейте и загладете тортата, след което я поръсете със смлени ядки.
Поставете в хладилника да се охлади, след което сервирайте на кубчета.
Да ви е сладко!