4 свински вратни пържоли
За плънката:
250 гр. пресни гъби
100 гр. топено сирене
на вкус - мащерка, сол, черен пипер
15 маслини без костилки
За поръсване:
2 малки лъжици едро смлян черен пипер
1/4 малка лъжица сушена мащерка
сол на вкус
1. От пържолите се отстраняват костите и се начукват много на тънко.
2. Топеното сирене се разбива и се добавя малко вода, ако е необходимо. Добавят се още сол, черен пипер и мащерка на вкус, и всичко се разбърква. Към сместа се прибавят тънко нарязаните гъби и маслините, разбърква се отново.
3. Плънката се поставя в единия край на пържолата и се навива като сарма. Завързва се с конец или се затваря с клечки за зъби.
4. Едро смленият черен пипер заедно с мащерка и солта се разбъркват добре и в смес от подправки се овалват пълнените пържоли.
5. Запечатват се от всички страни в тиган на силен огън и след това се допичат във фурната, предварително загрята на 220 градуса за 20-25 минути.
6. Пълнените пържоли се оставят да починат 10-тина минути, преди да се поднесат.