През първата седмица на февруари цените на повечето основни хранителни стоки на борсите в България отбелязват спад, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Според седмичния бюлетин на комисията, Индексът на тържищните цени (ИТЦ) намалява с 0,22% до 2,261 пункта.
Спад в цените на зеленчуците и плодовете
Сред зеленчуците най-голямо поевтиняване се наблюдава при:
- Доматите – с 10,5% до 2,96 лв./кг
- Краставиците – с 9,4% до 3,21 лв./кг
- Зелето – със 7,9% до 1,37 лв./кг
- Кромид лук – със 7,8% до 1,20 лв./кг
- Зелената салата – с 2% до 1,19 лв./бр.
Поскъпване има при картофите (+0,9% до 1,31 лв./кг) и морковите (+0,5% до 1,29 лв./кг).
При плодовете:
- Ябълките са с 13% по-евтини – 1,62 лв./кг
- Портокалите – с 7,1% надолу до 1,94 лв./кг
- Мандарините – с 1,6% до 2,55 лв./кг
- Лимоните – с 2,3% до 2,25 лв./кг
- Бананите – минимален спад с 0,1% до 2,70 лв./кг
Грейпфрутите обаче поскъпват с 1,1% до 2,58 лв./кг.
Промени в млечните продукти и месото
- Кравето сирене поевтинява с 1,8% до 11,53 лв./кг
- Киселото мляко (3% масленост) – с 1,8% по-евтино, 1,33 лв./400 гр.
- Кашкавал „Витоша“ поскъпва с 0,9% до 17,77 лв./кг
- Прясното мляко (3% масленост) се вдига с 1% до 2,40 лв./л
- Кравето масло (125 гр.) запазва цена от 3,11 лв.
Пилешкото месо поскъпва с 1,7% до 6,49 лв./кг, докато яйцата (размер М) поевтиняват със 7,5% до 0,32 лв./бр.
Спад в цените на основни хранителни продукти
- Ориз – с 3,1% по-евтин (3,32 лв./кг)
- Зрял фасул – спад с 1,6% (4,34 лв./кг)
- Олио – с 0,7% надолу (3,25 лв./л)
- Брашно тип 500 – поевтиняване с 6,3% (1,43 лв./кг)
- Захар – спад с 3,6% (1,87 лв./кг)
Лещата обаче поскъпва с 1,5% до 4,41 лв./кг.
Тенденция на поевтиняване
Данните показват, че цените на основните хранителни стоки на едро се движат надолу, като най-голямо поевтиняване се отчита при плодовете, зеленчуците и някои млечни продукти.
Очаква се дали тази тенденция ще се задържи през следващите седмици.