Скъпо - ценен продукт и освен това не е никак евтин. Винаги има нужда от него и тъй като не се разваля, се продава целогодишно. Вероятно вече сте предположили какво ще е ...
Много често се продава фалшив мед . В името на парите мнозина са готови да стигнат до нечестието и дори да пожертват здравето на други хора. Тези, които наистина се интересуват от себе си и от близките си, трябва да знаят как да изберат подходящия мед . Редакторите ни с удоволствие ще ви помогнат с това!
Как да различаваме естествения мед от фалшивия
Години на практика дадоха на шарлатаните много начини да мамят купувача: продуктът се разрежда с вода, към него се добавят захар, добавят се креда и нишесте. Истинският и защитен механизъм не е по-лош! Естествеността на меда може да бъде проверявана от всички, без да се излиза от вас даже и да го направите абсолютно сами.
Вкус и мирис
Сладостта не е целият вкус. Истинският мед също трябва да бъде дори малко горчив. Купуването на мед от пазара, не забравяйте да го пробвате (честен продавач няма да ви откаже услугата).
Медът трябва да има богат аромат на цветя . Любопитен факт: медът, в който е добавяна захар, губи миризмата си.
цвят
За да определите дали сте взели този мед, помнете палитрата от цветовете му: светло жълто - от цветен прашец, кехлибар - липа, кафяв - елда, безцветен - рядък вид мед от пепел.
Внимателно погледнете меда в светлината: трябва да бъде прозрачен . Наличието на примеси ще бъде забележимо. Изключение може да бъде само акациевият мед, който по природа е неясен.
Тегло
Медът е един и половина пъти по-тежък от водата и също е без бучки, лесно се абсорбира в кожата. Ако вдигнете лъжица с мед, тя ще се отцеди от него, като се формира бавно разпръскваща струя под нея. И ако капкнете капка мед по ноктите си, тя трябва да запази формата си.
Ето няколко начина да проверите естествеността на меда у дома с помощта на наличните инструменти. (например салфетка).
Разтваря се супена лъжица мед в чаша вода. Ако стане мътна или се образува утайка на дъното, това означава, че има много примеси
За да се определи дали има брашно и нишесте в продукта, добавете капка йод към меда, разреден с вода. Ако разтворът стане син, тези добавки са налице.
Поставете капка мед на върха на хартия и я поставете на огъня. Естествено трябва да се запали.
Част от хляб е най-добрият помощник, за проверка. Ако медът е разреждан с вода, хлябът ще бъде влажен. Ако е в натуралната си естествена форма няма да позволи на хляба да се намокри, напротив, трябва да се втвърди малко, сякаш лежи във въздуха.
Салфетката също ще помогне да проверите дали в меда имма наличие на вода. Капка върху салфетка не трябва да се абсорбира или да се образува влажно място около нея.
Добавете лъжица мед в малко студен чай ( не във вряла вода! ). Питието трябва да потъмнее леко, но да остане прозрачно.
Най-интересното е да проверите паметта на меда. Ако една лъжичка мед се напълни с вода в дълбока чиния и течността се разклати леко, на продукта ще се виждат добре пчелни пити . Това не се случва при заместители на истински мед. Само не забравяйте, че медът не трябва да се съхранява в метален контейнер , в противен случай тази проверка няма да бъде надеждна.
Статистиката показва, че медът се продава повече, отколкото се произвежда, така че всеки трябва да знае как да различи естествения мед . В крайна сметка, този продукт се използва не само за придаване на вкус на ястия и напитки, но и за повишаване на имунитета .
Не забравяйте да споделите тази полезна статия с приятелите си!