Използваме го всеки ден и е по-лошо от захарта: Тази съставка се крие в много храни

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Използваме го всеки ден и е по-лошо от захарта: Тази съставка се крие в много храни
2675
Снимков материал: pixabay.com
Използваме го всеки ден и е по-лошо от захарта: Тази съставка се крие в много храни

Докато захарта често се смята за най-големия враг на здравето, има един въглехидрат, който може да бъде още по-вреден. Това е малтодекстрин - съставка, присъстваща в много преработени храни, която има значително по-висок гликемичен индекс от обикновената захар.

Това означава, че може да причини още по-бързи и по-силни пикове в нивата на кръвната захар.

Здравният експерт д-р Ерик Берг предупреждава за опасностите от консумацията на малтодекстрин, като посочва, че много хора несъзнателно го консумират, мислейки, че консумират „по-здравословни“ продукти.

Какво е малтодекстрин и защо е вреден?

Малтодекстринът е полизахарид, извлечен от нишесте – най-често царевично, пшенично, оризово, картофено или тапиока. Въпреки че не се класифицира като захар, въздействието му върху нивата на кръвната захар е дори по-голямо от захарозата.

„Малтодекстринът е много по-опасен от обикновената захар“, предупреждава д-р Берг. „Докато захарта има гликемичен индекс около 65, малтодекстринът варира между 116 и 136, което означава, че може да има двойно по-голямо въздействие върху нивата на кръвната захар от глюкозата.“

Освен че причинява внезапни скокове на захарта, малтодекстринът може да бъде и проблематичен за хора, чувствителни към глутен. Ако е получен от пшеница, може да съдържа следи от нея.

Къде се намира малтодекстрин?

Тази съставка често е скрита в много ежедневни продукти, включително:

  • Хлебни изделия (сладкиши, крекери, мюсли)
  • Зърнени закуски и напитки
  • Газирани напитки и бонбони
  • Млечни продукти (инстантен пудинг, готови храни)
  • Салатни дресинги и готови супи
  • Заместители на месо
  • Замразени ястия и тестени изделия
  • Спортни напитки

Храните, богати на малтодекстрин, обикновено съдържат по-малко фибри, като в същото време допринасят за прекомерния прием на захар. Това може да доведе до:

  • Наддаване на тегло
  • Повишен риск от висок холестерол
  • Развитие на диабет тип 2

Освен това, поради внезапни пикове и спадове на кръвната захар, малтодекстринът може да повлияе на енергийните нива, апетита и цялостното здраве.

Как да избегнем малтодекстрин

Ако искате да намалите приема на тази потенциално вредна съставка, важно е да четете етикетите на продуктите и да избягвате силно преработени храни. Естествените алтернативи, като богати на фибри пълнозърнести храни или естествени подсладители като стевия и еритритол, може да са по-добър избор.

Въпреки че малтодекстринът често се използва като заместител на захарта в хранително-вкусовата промишленост, неговите ефекти върху здравето могат да бъдат още по-вредни. Ето защо е важно да сме наясно какво влагаме в тялото си и да избираме по-здравословни варианти, когато е възможно.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft