Често готвачите препоръчват да добавяте към ястието белия, червения или жълтия лук. Но ние обикновено не обръщаме много внимание на това, което се намира в кухнята.
Като за начало ще ви кажем как да си изберете лука на пазара или в супермаркета.
Често готвачите препоръчват да добавяте към ястието белия, червения или жълтия лук. Но ние обикновено не обръщаме много внимание на това, което се намира в кухнята.
Като за начало ще ви кажем как да си изберете лука на пазара или в супермаркета.
Този сорт се смята за универсален: има балансиран и мек вкус. Подходящ е за супи, бульони, яхнии и печене със зеленчуци или месо. Що се отнася до свежите салати, той се явява доста силна поправка, така че предварително го мариновайте в оцет и ледена вода.
Белият лук е по-сладък и нежен на вкус, не е толкова остър, колкото жълтия му сродник. Това е правилният избор за зеленчукови салати, особено добър е в комбинация с домати, краставици, броколи и чушки. От бял лук се приготвя легендарната френска лучена супа: разлиства се добре и прави ястието хранително и ароматно. Жалко е, че не се съхранява за дълго, тъй като бива обичан от доста различни видове вредители.
Наричан е още лилав или кримски. По вкус е подобен на жълтия, но не е толкова остър. Готвачите не препоръчват използването на червен лук при топлинна обработка, твърдейки, че той губи своя вкус и апетитен цвят. Неговото разнообразие перфектно допълва всяка салата, например “гръцката”, а твърде тръпчивият му вкус се неутрализира със студена вода.
Червеният лук може да се съхранява в продължение на няколко месеца в зависимост от условията: колкото по-остър вкус желаете, толкова на по-ниска температура, трябва да го съхранявате.