Изсипвам кенче Кока-Кола в брашното и получавам вкусотия, която бухва във фурната като балон и е мека като памук!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Изсипвам кенче Кока-Кола в брашното и получавам вкусотия, която бухва във фурната като балон и е мека като памук!
Изсипвам кенче Кока-Кола в брашното и получавам вкусотия, която бухва във фурната като балон и е...
188653
Изсипвам кенче Кока-Кола в брашното и получавам вкусотия, която бухва във фурната като балон и е мека като памук!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Този вид сладкиш е един от най-меките и ефирни. Опитайте рецептата на Асена, която със сигурност ще ви удиви с резултата си. Ако досега не сте се сещали да сложите малко Кока-Кола в тестото , опитайте и ще видите какво чудо прави тази газирана напитка. Не вярвах, че ще стане, но след като се уверих, препоръчвам този съвет на всички.

Печивото се получава много меко и вкусно - подобно на нашенския козунак, но без яйца в тестото. Плетенето е един от най-интересните моменти, защото се получава декоративна паяжина, която изглежда много красиво. А когато се изпече, сладкишът ухае неустоимо... Ето какви съставки са ви необходими, за да си приготвите пухкавия Козунак с Кока-кола :

Козунак с Кока-кола

Продукти: 

4,5 чаши бяло брашно (450 г)

330 мл Кока-Кола (1 кутия)

10 г суха мая

1,5 с.

л. захар

1 жълтък

малко олио за мазане (по желание)

белени бадеми на люспи за поръсване

Приготвяне: 

В по-дълбок съд, в който ще месите тестото, първо пресейте брашното през сито. Добавете 1,5 супени лъжици захар към брашното и разбъркайте добре с шпатула. В средата се прави малка вдлъбнатина, в която се слага маята и отново се смесва с останалите сухи съставки.

пресято брашно

брашно

В друга купа налейте гореща, току-що сварена вода и сложете кутията с Кока-Кола, за да я затоплите малко. Колата трябва да е по-топла от стайната температура, за да допринесе за процеса на ферментация на тестото. Извадете от хладилника поне 1-2 часа преди приготвянето на сладкиша.

Направете по-голямо кладенче в брашното и останалите съставки, в което постепенно изсипете кока-колата. Ще започне да се пени, затова трябва да я добавите на няколко пъти, за да не прелее от купата.

кока-кола в брашно

Веднага смесете съставките с шпатула, докато се образува меко и еднородно тесто. Когато го оформите, прехвърлете тестото върху набрашнена равна повърхност и го месете, като го обръщате отвън навътре, докато стане гладко, меко и нелепнещо.

тесто с кока кола

втасало тесто

Тестото се намазва с малко олио, което се намазва върху ръцете, след което се връща в съда, където първоначално сте го месили, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 1-1,5 часа. През това време тестото ще удвои или утрои обема си. Премесете го още малко на равна повърхност и го разделете на 4 равни части.

тесто на шуппи

тесто на части

Всяка част от тестото се оформя на топка, която се покрива с фолио или памучна кърпа, за да не хваща коричка. Вземайте топките едне по едне. Всяка топка разточете малко с точилка, колкото можете по-тънко в елипсовидна форма и навийте от дългата страна (която искате) на тънко руло с дебелина 1-1,5 пръста. По същия начин оформете 4 ленти.

Поставете две ленти успоредно една на друга, а другите две поставете отгоре в средата също успоредно. Едната лента, която е отгоре, се вкарва отдолу на една от долните ленти, а втората се обработва по същия начин, само че от другата страна (виж видеото).

диск тесто

плетене козунак

Лентите се усукват по начина, показан на видеото по-долу, докато се оформи кръг от преплетени фитили. Разбира се, можете да оформите тестото както желаете.

плетка козунак

Но ако искате този вид, най-добре е да гледате процеса на видео. Сладкишът се слага в тава, постлана с хартия за печене и покрита с кърпа и се оставя да втаса още 45 минути до 1 час.

козунак с Кока-Кола

След изминалото време сладкишът се намазва с жълтък и се поръсва с нарязани белени бадеми. Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 45-50 минути, докато се запече хубаво отвътре и хване хрупкава коричка отгоре. 

мек козунак с кока-кола

Подробности за цялата процедура можете да гледате във видеото:

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft