Изследователи откриха нещо изключително важно за лютите чушки

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Изследователи откриха нещо изключително важно за лютите чушки
20236
Източник: Блиц
Снимков материал: pixabay.com
Изследователи откриха нещо изключително важно за лютите чушки

Британски учени откриха защо устните ни изтръпват, когато ядем твърде много люти чушки - това се дължи на факта, че веществата в тях активират центровете ни за осезание в мозъка, пише в "Дейли мейл" Екипът на Нобухиро Хагура от лондонския Юнивърсити колидж осъществил експерименти със съчуански пипер, известен на науката с латинското си наименование zanthoxylum piperitium. Той е неотменна част на ястията в китайската кухня и в района на Хималаите.

 

Досега се знаеше, че лютото активира в мозъка ни сензорите за за топло и студено.

Екипът на Нобухиро Хагура установил, че съдържащото се в лютите чушки вещество sanshool задейства сетивните рецептори в устните ни. Точно те карат устата ни да изтръпва при консумация на много лютиви храни, сякаш през нея е преминал електрически ток.

 

По време на експериментите Нобухиро Хагура поставил смлян съчуански пипер върху устните на 28 доброволци от мъжки пол. Той установил, че изтръпването от праха причинявало чувство на 50 вибрации в секунда в устните. Именно при такива честоти нервите усещат и допира.Изследването на екипа ще помогне на учените да опознаят по-добре въздействието на вкуса върху мозъка и по коя причина то се променя при различните хора.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft