Британски учени откриха защо устните ни изтръпват, когато ядем твърде много люти чушки - това се дължи на факта, че веществата в тях активират центровете ни за осезание в мозъка, пише в "Дейли мейл" Екипът на Нобухиро Хагура от лондонския Юнивърсити колидж осъществил експерименти със съчуански пипер, известен на науката с латинското си наименование zanthoxylum piperitium. Той е неотменна част на ястията в китайската кухня и в района на Хималаите.
Досега се знаеше, че лютото активира в мозъка ни сензорите за за топло и студено.
По време на експериментите Нобухиро Хагура поставил смлян съчуански пипер върху устните на 28 доброволци от мъжки пол. Той установил, че изтръпването от праха причинявало чувство на 50 вибрации в секунда в устните. Именно при такива честоти нервите усещат и допира.Изследването на екипа ще помогне на учените да опознаят по-добре въздействието на вкуса върху мозъка и по коя причина то се променя при различните хора.