1 кг телешко/говеждо месо от бут
2 глави лук
70 гр. целина
3 моркова
2 скилидки чесън
1 супена лъжица смлян черен пипер
200 мл бира
риган
800 мл телешки бульон
1 супена лъжица мармалад по избор (например от сливи)
400 гр. нарязани на филета печени червени чушки
Нарежете месото на големи парчета. Лука, целината и морковите почистете и настържете на едро ренде. Намачкайте чесъна.
Запържете месото в малко олио, докато побелее, а след това с решетъчна лъжица го извадете и сложете в затоплена чиния, за да остане топло.
В мазнината от месото запържете лука и чесъна, добавете морковите и целината, и всичко заедно запържете при постоянно бъркане, докато зеленчуците омекнат.
След това върнете пърженото месо в тигана, налейте бирата и продължете да задушавате на умерена температура. По време на задушаването, ако е необходимо, доливайте телешки бульон, докато месото омекне напълно.
Добавете червения пипер, мармалада, нарязаните печени чушки, риган и подправки на вкус, и разбъркайте добре.
Намажете глинен съд или обикновена тава с малко олио и излейте вътре задушеното месо със зеленчуците. Заравнете и пъхнете ястието да се пече в предварително загрята фурна на 200 ° C, докато излишната течност се изпари.