Съставки за кюфтета от тиквички:
- тиквички - 1 бр.;
- картофи - 2 бр.;
- морков - 1 бр.;
- кашкавал - 100 г;
- зелен лук - връзка;
яйца - 2 бр.;
сол, черен пипер;
чесън - 1 скилидка;
грис - 2 с.л.
Съставки за соса:
заквасена сметана - 2 с.л.
майонеза - 2 с.л.
смлян пушен червен пипер - 2 супени лъжици;
сушен чесън - 2 ч.л.
Приготвяне на кюфтета от тиквички:
Настържете тиквичките на ренде, прецедете ги, за да се отцедят от излишната течност. Настъргваме и обелените картофи на едро ренде.
Изцеждаме картофите от течността, прехвърляме ги в отделна купа.
Настържете кашкавала на едро ренде, нарежете зеления лук, прехвърлете го към зеленчуковата маса. Разбийте яйцата в зеленчуците, добавете сол, смлян черен пипер и грис.
Нарежете на ситно скилидка чесън, сложете я в купа, разбъркайте всички компоненти до гладкост. Оставете масата под хранителен филм за 20 минути, докато грисът набъбне.
Загрейте малко олио в тиган. Оформяме топки от зеленчуковата маса, слагаме ги в тава.
Запържете кюфтетата на среден огън за 3-4 минути от всяка страна.
След това сложете котлетите в тава за печене, печете във фурната на 180 градуса за 20 минути. По това време за соса смесете заквасена сметана и майонеза, смлян пушен червен пипер и сушен чесън, разбъркайте.
Оказва се прекрасно ястие от тиквички с прост сос. Тези банички могат да се консумират отделно или заедно с гарнитура под формата на пюре. Добър апетит!