Бананите са много полезни и вкусни плодове и се оказа, че могат да се използват успешно и при различни случаи в ежедневието.
Най-изненадващото е, че най-голяма полза може да се извлече от тази част на банана, която ние обикновено изхвърляме – кората. Ето някои хитрости с банани, които може да са ви много полезни.
1.
Избелване на зъбите
Можете да избелите зъбите си, като ежедневно ги търкате с вътрешната страна на банановата кора. Резултатът ще бъде забележим в рамките на няколко седмици.
2. Яжте банан с пълнеж
Отрежете върха на банана и в средата вкарайте тръбичка или сламка, запушвайки я от другата страна с палеца си. Извадете тръбичката. Благодарение на създалия се вакуум, вътре в нея остава пулп и се образува кухо пространство в банана. Сега вземете сладко или “Nutella” и запълнете празнината. По този начин обикновения банан се превръща в оригинално ястие.
3. Излъскайте кожените си обувки
За да носите обувките си дълго време и да изглеждат като нови, натривайте ги с вътрешната част на кората на банана, а след като изсъхнат ги полирайте със суха кърпа.
4. Полиране на сребърните прибори
Вътрешната част на кората на банана може да се използва за полиране на вилици, лъжици и ножове, изработени от неръждаема стомана и сребро.
5. Съхранявайте бананите в хладилника
За да остане плода дълго време свеж, съхранявайте го в хладилника. Дори и да потъмнее от външната си страна, отвътре банана ще остане свеж и вкусен.
6 . Отървете се от обриви и раздразнения по кожата
С помощта на този плод може да се намали възпалението от ухапвания от насекоми и раздразнение от изгаряне от коприва. За тази цел, натрийте засегнатата област с вътрешната страна от кората на банана.
7. Избавете се от акне
Просто натрийте местата, където са се появили пъпки или възпаления с вътрешната страна на кората от банан и те бързо ще престанат да ви притесняват.
8. Отървете се от листни въшки
Спасете вашите растения. Нарежете обелка от банан на малки парченца и ги поставете около растенията. Това ги спасява от листни въшки.
9. Запазване нарязания банан свеж
Набодете банана с игла в една точка и прекарайте иглата хоризонтално наляво, надясно и обратно. Направете такава манипулация по цялата дължина на банана. Когато отделите от него кората, вие ще имате прясно нарязан банан, останките от който вие ще можете да оставите за по-нататък в кората, така че да не почерняват.