За разтваряне на маята:
500 гр. топла вода
1 кубче мая
3 с.л. захар
3 ч.л. сол
6 с.л. брашно
Останалите съставки:
100 гр. ленено семе
100 гр. белен слънчоглед
3 малки кафени чашки олио - около 150 гр.
около 1 кг +/- 100 гр. брашно (зависи от брашното)
Много лесни и вкусни кифлички, освен това - много икономични!
1. В съд за месене се поставят натрошената мая, захарта, солта и 6-те супени лъжици брашно, добавя се топлата вода, разбърква се с лъжица и сместа се оставя 10-ина минути да се надигне маята.
2. След това в тази смес се добавят лененото семе и слънчогледът, както и три чаши олио, и с постепенно добавяне на брашното се замесва средно меко тесто.
3. От тестото се оформят кифлички върху набрашнен плот (в случая - във формата на цветя), а може топка от тестото да се разточи и да се направят кифлички с различна плънка.
4. Слагат се в намазнена и набрашнена или просто покрита с хартия за печене. Оставят се да втасат по-дълго време - трябва да бухнат добре, след което се намазват с разтопено масло или маргарин, смесено с горчица (горчицата е по желание), поръсват се със сусам и се пекат на 180 градуса, докато се зачервят от долната и горната страна.