Много храни помагат за понижаване на холестерола , а сусамът е една от тях. Високият холестерол е основната причина за много заболявания, а приемът на определени храни в диетата може да намали нивата на лошия холестерол .
Хората използват сусамово масло вместо други масла за готвене, за да регулират високото кръвно налягане. Сусамът понякога се използва за диабет, висок холестерол, сърдечни заболявания и много други състояния, но все още не са направени по-обширни научни изследвания в подкрепа на тези други приложения.
В храните сусамовото масло се използва като олио за готвене и за приготвяне на дресинги и сосове. Сусамовите семена се добавят към храната за вкус. Съдържа някои съставки, които помагат за намаляване на отока и по-бързо заздравяване на рани.
Тези съставки също могат да забавят усвояването на захарта от храната. Това може да помогне на хора с диабет. Сусамът може също да елиминира бактериите, причиняващи плака. Сусамът съдържа калций, който може да помогне при лечението на рахит.
Проучванията показват, че замяната на други масла за готвене със сусамово масло може да понижи кръвното налягане при хора с хипертония. Има също доказателства, че използването на смес от сусамово масло и масло от оризови трици може да понижи кръвното налягане.
Доказано е също, че сусамът и неговото масло са доста ефективни за регулиране на нивата на кръвната захар, поради което се препоръчва на хора с диабет. Наред с други неща, редовното изплакване на устата със сусамово масло е отлично и доказано средство за намаляване на зъбната плака.
Сусамът съдържа фитостероли, които имат много подобна химическа структура с холестерола и се смята, че редовната консумация понижава холестерола, особено триглицеридите. Въпреки това диетолозите препоръчват да следите количеството, тъй като само една супена лъжица на седмица е достатъчна.
„Препоръчвам да използвате сусамово семе за нормализиране на метаболизма на мазнините и намаляване на нивата на холестерола. Малките сусамови семена са отличен източник на желязо, магнезий, цинк, мед, фосфор и фибри. „Те съдържат седем пъти повече калций от млякото“, казва диетологът Ана Дробишева.
Проучванията показват, че прилагането на сусамово масло върху коляното три пъти на ден в продължение на 4 седмици намалява болката и подобрява физическата функция при хора с остеоартрит на коляното. Сусамовото масло изглежда действа точно като локален диклофенак гел, лекарство, което понякога се използва за лечение на остеоартрит.
Веднъж седмично в диетата добавяйте по една супена лъжица сусам и така обогатявайте организма с антиоксиданти и фитоестрогени. „Или разделете това количество на по-малки порции, като го добавяте към салати и различни ястия“, каза още Дробишева.