Кухнята на всяка домакиня изобилства с какви ли не уреди и приспособления. Малко от тях, обаче, имат само една област на ползване. Например, обикновената гъба за измиване на съдове може да помогне на един запален градинар да покълне семена, а на любителите-шивачи да държат иглите на правилното място.
Днес ще поговорим за още едно нещо от първа необходимост в кухнята - белачката за зеленчуци . От името става ясно, че това е устройство за белене на кожата от зеленчуците и плодовете. Специалният дизайн на устройството с остър нож позволява икономично отстраняване на горния слой, по-удобно и по-бързо е да се работи с него, отколкото с обикновен нож.
Белачките за зеленчуци имат най-различни модификации, но най-популярен е Y-образният модел, изобретен, между другото, през 1947 г. Оказва се, че този познат уред крие много тайни. Нека бързо да разберем най-интересното!
Как да използвате на 100% белачката за зеленчуци
- Нарежете лука на пръстени
Бързо и спретнато. Жалко само, че не е без сълзи ...
- Фино нарязване на зеле
Тънко нарязаното зеле изглежда по-привлекателно и се готви 2 пъти по-бързо.
- Направете тънки филийки от тиквичките
За апетитни зеленчукови рулца или оригинално поднесена салата с цветя от тиквичка (може и краставица) - вариантите са много.
- Пригответе зеленчуците за сушене
Когато са с еднаква дебелина, почистените зеленчуци и плодове се сушат много по-бързо и по-равномерно. Особено, ако говорим за целина или корен от магданоз, морков.
- Естетично нарязано авокадо
Искате ли да повторите шедьоврите от Инстаграм с тънки парчета авокадо? Ето - токова е лесно! А сега имате и необходимия инструмент.
- Нарежете лесно и тънко портокаловата кора
Не ви е необходим специален нож за кората на цитрусите, ако разполагате със зеленчукобелачка.
- Направете шоколадови стърготини за миг
Вашите десерти ще бъдат шедьоври!
- Нарежете твърдото сирене/кашкавал
За някои видове сирене, например пармезан или норвежкото сирене brunost, зеленчукобелачката е единственото решение.
- Нарежете ябълките, за да украсите неповторимо сладкиша.
Всеки ще се се разтопи пред така украсен десерт. Между другото, тази красота е доста лесно да се направи с помощта на белачката за зеленчуци и плодове.
- Най-тъничките и еднакви резени колбас
По-удобен инструмент за рязане няма да намерите!
А вие за какво използвате тази полезна вещ в кухнята? Приятели, моля споделете!