С една дума, освен цвета, няма разлика. Просто е, кокошки с бели пера снасят бели, а кокошките с червеникави пера снасят жълти яйца. Цветът няма никаква връзка с качеството и биогените на яйцето.
Но, каква е разликата в черупката? Още от стари времена се смята, че черупката на жълтите яйца е по-здрава. Неправилно! Здравината на черупката зависи от възрастта на кокошката, колкото е по-млада - по-здраво е яйцето. Освен цвета, черупката и при жълтите и при белите яйца е почти същата по състав и качество.
Също така се смята, че жълтъкът на жълтите яйца има наситен жълто-оранжев цвят. Отново грешка. Цветът на жълтъка зависи от храната, която яде кокошката. Повече царевица - светло-жълт жълтък. В стопанствата, кокошките се хранят предимно с преработени храни, така че цвета на жълтъка повече се движи към оранжевия. С една дума, цвета на яйцето (черупката) няма връзка с качеството и цвета на жълтъка.