Смята се, че самият Наполеон Бонапарт може да стои зад създаването на торта Наполеон. Тази връзка поражда много дискусии и версии.
Изследванията през 20 век обаче опровергаха тази теория, разкривайки, че всъщност десертът е кръстен на сладкар на име Наполеон и няма пряка връзка с историческата личност, освен името.
Днес ви предлагаме да направим един нов вариант на прочутия Наполеон, а именно Торта Наполеон в тиган .
Торта Наполеон в тиган
Продукти:
- 2 яйца
- 150 гр. захар
- 15 гр. ванилена захар
- 50 гр. царевично нишесте
- 600 мл прясно мляко
- 100 гр. масло
Приготвяне:
Започваме с крема: в тенджера се разбиват яйцата със захарта, ваниловата захар и нишестето. Добавете млякото и разбъркайте. Оставете да заври на умерен огън, след това изсипете в купа, покрийте плътно с прозрачно фолио и охладете в хладилника.
За да направите тестото, разтрийте студеното масло в брашното. В друга купа смесете яйцето, солта, оцета, растителното масло и водата до гладка смес, след което добавете към брашното. Замесете тестото, направете го бързо, за да остане студено.
На поръсена с брашно маса оформете от тестото „колбас“ и го разделете на 6 части. Всяка част разточете на кръг с диаметър 22 см, изрежете кръг, който да пасне на дъното на тигана.
Кората се поставя в сух, горещ тиган и се запържва покрита на силен огън по 1-2 минути от всяка страна.
След това я оставете покрита да се охлади за 1-2 минути, като изключите котлона.
За крема разбийте маслото на пухкав крем и постепенно разбъркайте в основата на крема до гладкост.
Сглобяване на тортата: сложете блата на дъното на ринга, покрийте го с пласт крем, отгоре наредете следващия блат, като повторите процедурата до изчерпване на продуктите.
Покрийте тортата отгоре и отстрани плътно с крем.
Украсете тортата с трохи и бадемови листенца.
Накрая сложете тортата в хладилника за 3 часа, за да попие хубаво крема.
Да ви е сладко!
Редакция: екип "За Жената"
Заглавна снимка: YouTube