Обикновени понички с извара за закуска или лека закуска. Тази рецепта е истинска находка, защото е не само проста, но и направена от лесно достъпни съставки.
Меки понички с извара
Продукти:
- 250 гр. извара
- 60 гр. захар
- 250 гр. брашно
- 2 яйца
- 2 с.л. олио
- 1 пак. ванилена захар (10 гр.)
- 1 пак. бакпулвер (10 гр.)
- сол
Приготвяне:
Да започнем с основното... Вземете дълбока купа и счупете две яйца в нея.
Нека добавим малко сол.
Добавете 60 грама захар и разбъркайте с бъркалка до хомогенност.
Добавете 10 грама ванилова захар.
Добавете 250 грама извара и разбъркайте добре до гладкост. Ако изварата е едра, може да я претриете през сито.
След това добавете две супени лъжици растително масло към сместа.
В сместа постепенно пресейте 250 грама брашно.
Добавете брашното на части, като разбърквате внимателно.
Пресяваме и 10 грама бакпулвер и смесваме с брашното.
Когато тестото стане твърде тежко за месене в купата, продължете да го месите на масата. Този процес ще отнеме само няколко минути.
От готовото тесто оформяме “колбас” и го нарязваме на парчета, аз го разделих на 12 равни части.
Всяко парче оформяме на топка.
Поставете топките върху тава, покрита с хартия за печене или, като моята, върху подложка за печене.
Разбийте единия жълтък с вилица.
Добавете половин супена лъжица мляко или сметана и разбъркайте добре.
С тази смес намажете горната част на всяка поничка.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути.
Готовите поничка поръсете с пудра захар.