Специалисти твърдят, че местната храна е най-полезна за нашето тяло. Тъй като точно тя съдържа онези елементи, от които се нуждае местното население.
Поради това мнозина избират да консумират храни, характерни за нашите ширини, не само за да насърчават българското производство, но и защото смятат, че към тях са по-приспособени. По тази причина организмът усвоява полезните им вещества по-лесно, отколкото тези във вносните продукти, които идват от другия край на света.
Ути Бъчваров например е от онези хора, които предпочитат да не прекаляват с киноата, годжи берито и така нататък, понеже в дългогодишен план те не са доказали своята сходност с нашия генетичен код. Още повече, има твърде много български храни, които могат успешно да заместят всеки един от модерните суперпродукти. Просото например е новата киноа, а шипката има повече витамин C от годжи берито.
Нарът, разбира се е мощен антиоксидант .
Те, разбира се, не виреят само в България. Някои се срещат в цяла Европа, даже в Азия. Важното обаче е, че са познати на народа ни от векове и са култивирани на българска земя. Вижте, кои са те:
Шипка, вместо годжи бери
В България мнозина смятат тученицата за плевел. Плевел, ама колко да е плевел, след като съдържа 3 пъти повече омега-3 мастни киселини от рибата и 7-8 пъти повече витамин C от цитрусите?
Тученицата помага за подобряване на зрението, лекува диабет , предпазва от инфаркти , от рак и затова в много страни е култивирана и се продава по-скъпо и от гроздето. Има я почти във всеки селски двор – расте непрекъснато, разпространява се сама, поради това често става храна за кокошките. Няма лошо – нали после ние ядем яйчицата. Но е добре да се знае, че тученицата е много пълноценна храна и за хората. Има разбира се много рецепти, в които се използват вместо лапад и спанак , но най-полезна е сурова – на салата, подправена на вкус. А като споменахме вече лапада – той също е една от българските суперхрани. Лечители го наричат протеиновият крал, защото може да замести даже месото в менюто.
Просото може да замести киноата.
Изследване на български учени през 1948 г. установява, че сокът от леворда има силно антимикробно действие. Освен това той сваля холестерола, разширява кръвоносните съдове, предпазва от сърдечносъдови заболявания. Левурдата е така нареченият див чесън или мечи лук. Отлична добавка към всяко ястие с пролетни зелении – киселец, коприва, лапад, че и тученица. Листата ѝ са досущ като тези на момината сълза, но е твърде важно да не се объркат с нея, тъй като тези на красивото цвете са отровни.
Копривата е също така мощно средство за предпазване от заболявания. Съдържа десетки полезни хранителни вещества и витамини, по тази причина масово присъства в рецептите на Ванга, на Петър Димков и в народната медицина като цяло.
Всяко едно от трите растения може да съперничи с водораслото спирулина. Тя съдържа калий , желязо , магнезий , цинк , манган – все елементи, които има и в тях. Освен това спирулината на прах има извънредно неприятен вкус, а с една копривена чорба или салата от сочна тученица може да си доставите истинско гастрономическо удоволствие. Предлага се и спирулина на таблетки – 300 броя по 500 мг са над 30 лв.
Перуанският женшен, или коренът от мака, който се продава на прах, е една от най-модерните хранителни добавки в биомагазините днес. Казват, че така повишава физическата издръжливост, че можел да замести даже вредните анаболни стероиди. Полезен е за всички органи, лекува хроничната умора, дори хормоналния дисбаланс, тъй като е богат на калий, калций, йод, магнезий и т.н.
А пчелният прашец съдържа тези и абсолютно всички останали полезни за организма химични елементи, витамини и минерали. Ето защо той безспорно прехъзхожда мака по полезно действие. В него има повече аминокиселини, отколкото в сиренето и яйцата, повече протеини, отколкото в месото.
Пчелният прашец е дори по-полезен от корена от мака .
Също не е много евтин, понеже на пчелата ѝ трябва около месец целодневна работа, за да събере количество за една чаена лъжичка. Такава е препоръчителната дневна доза за прием при възрастен човек.
И маката, и прашецът може да се добавят към здравословни шейкове или да се приемат всекидневно със сутрешната закуска.
Мила Попова, 24 часа