Д-р Дино Тарабар е известен македонски лекар-гастроентеролог и специалист по хранене. Той предупреждава, че добрите бактерии в червата трябва да се хранят, като се започне със закуската и през целия ден, защото те са отговорни за нашия имунитет.
Чести изхождания, кръв в изпражненията, болки в корема, повишена температура или анемия са основните симптоми, при които пациентите с възпалителни заболявания на червата отиват на лекар.
Но при някои чревни заболявания пациентите могат да се оплакват от нежелана загуба на тегло, кожни промени, неразположение и всички тези проблеми всъщност имат храносмилателен характер, обясни д-р Дино Тарабар .
Освен генетичните предразположения, най-голямата причина за проблемите с червата е неправилната диета , казва д-р Тарабар. Не само, че ядем твърде много, но ядем и грешни храни – вместо плодове, зеленчуци, варени меса и храни, които съдържат фибри, хората ядат мазни, пържени, сладки, индустриално преработени храни.
"Нашият стомах и черва са пазители на нашия имунитет“, казва гастроентерологът. „Имаме 10 на 14 степен живи бактерии в червата, а клетките са десет пъти по-малко. Имаме килограм бактерии в червата си и всяка от тях прави нещо за нас – някои са добри, други са лоши – те също влияят на алергии, системни заболявания и дори сериозни заболявания като covid например.
Всички проблеми се дължат на повишената пропускливост на чревната бариера и грам-положителните бактерии преминават в кръвния поток към белите дробове. Важно е постоянно да поддържаме здрава чревна флора, защото тя е ключова за нашия имунитет – за да работят тези бактерии положително за нас, трябва да ги храните.
Затова започнете деня с полента, качамак, трици, овесени ядки, царевичен хляб. Нашето тяло не може да смила някои от техните съставки, но тези бактерии могат. Когато се нахранят, те ще се борят с лошите бактерии.
Сутрин трябва да ядете храни, богати на растителни фибри, и да пиете много течности. За обяд задължително яжте супа, салата, варено месо и никога пържено. Не бива да прекалявате с количеството или маслеността на храната.
Вечер яжте протеини, остатъци от обяд и салата, а не въглехидрати – никога картофи, паста или пица“, съветва д-р Тарабар.