Най-важната съставка на морковите е каротинът , като в 100 грама има пет пъти повече от дневната нужда на възрастен човек. Освен каротинът, морковите съдържат витамин Е , малко витамин С и витамините В1, В2 и В6.
От минералите, най-много има калий и калций, фосфор, магнезий и желязо. Калцият от морковите лесно се абсорбират, което е важно като превенция срещу остеопорозата .
По същество, бета каротина подобрява естествената защита на кожата от UV радиацията. Във всеки случай, морковите нямат странични ефекти, така че може да се консумира ежедневно за по-добро здраве на кожата.
В народната медицина е известно благотворното действие на морковите : една чаша сок от моркови бързо и лесно премахва симптомите на киселините в стомаха. Особено благотворно е сутрин, преди закуска, с малко мед и лимонов сок.
Морковите са добре известни като универсални зеленчуци за сокове. Много хора по света са установили, че ако включват сок от моркови в ежедневната си диета, тяхното общо здравословно състояние се подобрява значително. Едно общо погрешно схващане е, че сокът от моркови има горчив вкус.
Всъщност, морковите имат много сладък вкус и се смесват чудесно с други плодови сокове, особено ябълков сок. Получава се вкусна подхранваща напитка за всички членове на семейството.