Според многобройни проучвания причината за подуване, ако не е заради преяждането, е главно реакцията на полезните чревни бактерии към глутена. Ако даден човек страда от непоносимост към глутен, то това може да бъде и основната причина за заболяването цьолиакия .
Глутенът е вещество, което се намира в зърнените храни като ечемик, овес, пшеница и ръж.
След като глутенът навлезе в тялото, тялото предизвиква имунен отговор, който уврежда тънките черва, причинявайки болки в корема , диария, подуване и умора.
Какво трябва да направя?
Първата стъпка, за да се отървете от такива симптоми, е да се премахнете глутена от вашата диета за една седмица. Това ще бъде достатъчно, за да видите подобрения, ако причината е непоносимост към глутен .
Ако обаче не се чувствате по-добре, обсъдете това с Вашия лекар, защото може да има друга причина.
Алергичната реакция към глутен е доста разпространена при хора с наднормено тегло. Ето защо диета без глутен се препоръчва за предотвратяване на подуване.