Поради наличието на голямо количество витамин С и флавоноиди, хибискусът има силно антиоксидантно действие и подобрява отбранителната сила на тялото. Чаят от тази билка се препоръчва да се пие особено през зимата, по време на настинка и грип, тъй като оказва силно влияние за възстановяването на организма.
Тази билка е особено ценена в индийската и китайската народна медицина.
Напитка с невероятни качества: Чаят от хибискус освежава (за това заслуга има лимонената киселина) и е подходящ за отпускане и отмора, тъй като не съдържа кофеин и теин. В хибискуса има цели 13 аминокиселини, от които 6 са от огромно значение за тялото на човека. Съдържа голямо количество витамин С, ензими, етерично масло и плодова киселина.
Хибискусът подобрява имунитета и общото състояние на тялото. Чуден е в борбата срещу настинка и възпалението на гърлото. Помага при коремни проблеми, най-вече при запек, тъй като действа като слабително. Облекчава спазми в стомаха и матката, служи и като мек диуретик, тъй като помага да се изхвърлят излишните течности от тялото. Това е особено важно за хората, страдащи от сърдечни заболявания, тъй като при тях чест симптом е задържането на течности в тялото. Помага и при разстройства на кръвообръщението, безсъние, повърхностни рани, дори освежава дъха. Поради голямото наличие на флавоноиди, чаят от хибискус помага за детоксикацията на организма и защитата на черния дроб от токсини, за ускоряването на метаболизма и подобряване на работата на щитовидната жлеза.
Намаляване на кръвното налягане
Чаят направен от екстракт от цвета на хибискус помага за лечението на лека и умерена хипертония (високо кръвно налягане). Именно изследванията показват, че след четири седмици всекидневна консумация, кръвното налягане при хората, които страдат от хипертония е намаляло със 79 на сто, в сравнение с 84 на сто при тези, които са победили високото налягане с приема на лекарства.
Хибискусът подобрява аромата, вкуса и външния вид на храната и напитките, когато се отнася за смеси от чайове. Различни части от тази билка се използват за приготвяне на конфитюри, подправки, супи и сосове. Чаят от хибискус в Египет в продължение на векове е национална напитка и билка, която лекува много болести.
Съвет плюс:
Здравословен коктейл: В чай от хибискус добавете сок от прясно изцеден лимон, портокал или друг плодов сок, а след това добавете мед.
Вариант за тържества: В горния коктейл, добавете малко вермут или джин.
За освежаване: Чаят от хибискус смесете с мента и разбъркайте добре. На здраве!