Готвенето в тенджера под налягане безспорно е лесно и удобно, особено предпочитано от всяка ангажирана домакиня. Тенджерата под наляга спестява не само време, но и електроенергия.
В нея бихте могли да се готви с малко мазнина или без никаква такава, и затова е подходяща и за приготвянето на диетични ястия. А благодарение на тенджерата под налягане, не е необходимо само когато сме свободни да похапваме боб, джолан или език.
Сега ще представим и лесни, и вкусни , и бързи рецепти за боб, джолан и език приготвени в тенджера под налягане.
Рецепта за боб в тенджера под налягане
Необходими продукти:
• 300 – 350 гр. боб
• 3-4 скилидки чесън
• 1 средно голяма глава кромид лук
• 1 червена печена чушка
• 200-250 мл. доматен сок
• 1 ч.л. девесил
• 1 ч.л. джоджен
• олио
• сол
• 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Бобът се измива и се оставя да кисне от предната вечер. След като бобът се окисне добре, го поставяме в тенджера да поври около 5 минути, като във водата сме прибавили содата бикарбонат. След като е поврял бобът, го изкисваме и го прибавяме в тенджерата под налягане, като преди това сме налели в нея чиста вода.
След това добавяме всички останали продукти, като, преди това, зеленчуците са нарязани на дребно. След като сместа е подготвена, се вари около 25-30 минути. След като бобът е сварен, махаме тенджерата под налягане от котлона и задължително изчакваме около 10 минути налягането да спадне ( може да махнете клапанът), преди да я отворим. След което е препоръчително да сервираме с една люта чушка.
Рецепта за джолан, вкусно приготвен в тенджера под налягане
Необходими продукти:
• 2 бр. свински джолани
• 4-5 средно големи картофа
• 2 средно големи моркова
• 4-5 скилидки чесън
• 2 средно големи глави лук
• 2-3 бр. дафинов лист
• 3 с.л. зехтин
• 6-7 зърна черен пипер
• 2 ч.л. червен пипер
• 1 ч.ч бяло вино
• сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се измива добре и се поставя в тенджера под налягане. След това се добавят нарязаните предварително, на половина, картофи, морковите са нарязани на шайби, лукът на не много големи парченца, а скилидките чесън се оставят цели. Продуктите се заливат с бялото вино и се слагат подправките. След което се долива и вода, като количеството й трябва да е такова, че да ги покрие. Продуктите са готови за термична обработка (варене), която трае около час, на бавен огън. След като ястието е сварено се премества в тава и се слага в, предварително загрята на 200 градуса, фурна, като се запича около 20-25 минути.
Рецепта за език, приготвен в тенджера под налягане
Необходими продукти:
• около 700 гр. свински език или 4 бр.
• 100 – 120 гр. краве масло (1 малко пакетче)
• 1 бр. зеленчуков бульон
• сол
Начин на приготвяне:
Свинският език се измива добре и се слага на дъното на тенджерата под налягане. След което се залива с зеленчуковия бульон, който предварително е разтворен в един литър вода. Осолява се. Вари се около 1 час. След като езикът е сварен го изцеждаме от бульона и го измиваме със студена вода, за да може по-лесно да премахнем обвивката му. А отстраняването на обвивката става най-лесно с помощта на остро ножче. И го нарязваме на парчета и подреждаме в съд за сервиране. След което в нагрят тиган се разтапя маслото, с което се залива езикът. По желание се слагат сол и черен пипер.