Бананова торта с бисквити и шоколад , всеки ще поиска още едно парче, дори и тези на диета. Вкусът е просто неустоим, всяка хапка е наслада, не можете да се сдържите...
От нас рецептата, от вас - изпълнението! Най-вероятно вече имате продуктите у дома си, особено след голямото запасяване покрай новогодишните празници. Затова запретнете ръкави и да започваме - Бисквитена торта за 10 минути с банани и шоколад :
Бананова торта с бисквити и шоколад
Необходими продукти:
2-3 банана
250 гр.
80 гр. разтопен шоколад
400 мл прясно мляко
20 гр. шоколадов пудинг на прах
2 с. л. захар
Отгоре тортата се украсява със смлени бисквити, орехи или кокос, може и по ваш вкус
Начин на приготвяне:
Изберете три средно големи банана или два по-големи. Трябва да са добре узрели, тоест кората да е с възможно най-много тъмни петна. Тези банани са най-меките и сладки. Обелете ги, сложете ги в по-дълбока купа и ги намачкайте с вилица.
След като направите банановото пюре, към него добавете 250 г смлени маслени или други бисквити. Разтопете 80 г шоколад за готвене или черен шоколад с висок процент какао на слаб огън в тенджера или касерола. Оставете малко да се охлади, след което го добавете към сместа, докато е течен.
Разбъркайте първо с лъжица, а след това омесете добре сместа с ръка, за да се изравнят съставките. Трябва да се получи рохкава смес с консистенцията на мокър пясък, но все пак компактна и не ронеща се. Накрая сместа трябва да се оформя лесно под пръстите.
Разделете сместа на 8 приблизително равни части, като от всяка оформете топка. Подредете топчетата в правоъгълна форма или средно голяма тава за печене. В зависимост от големината на формата и желанието може да направите повече или по-малко топчета.
Оставете тавата с топките тесто настрана, докато приготвите шоколадовия пудинг. Сложете 400 мл мляко в тенджера, добавете 30 г пудинг с вкус на шоколад (едно пакетче), 2 супени лъжици захар (достатъчни са за това количество, но можете да регулирате количеството захар).
Разбъркайте с бъркалка, докато сместа стане гладка, без бучки. Сложете тенджерата на огъня и при непрекъснато бъркане сварете пудинга. Варете го на умерена температура и внимавайте да не загори. Бъркайте докато се сгъсти.
Изсипете сварения пудинг (още горещ) равномерно върху топките банан и бисквити.
Разклатете малко формата, за да се разпредели пудингът равномерно, след което отгоре всяка топка поръсете със смлени лешници/бисквити/орехи/кокос или каквото ви харесва.
За украса можете да използвате и бита сметана, парченца шоколад, парченца банан, спираловидни стърготини от шоколад или нещо подобно. Оставете тортата в хладилника за 10 минути да се охлади, след което сервирайте.