Необходими продукти
За тестото:
1,5 чаени чаши ръжено брашно
1 чаена чаша пшенично брашно
6 супени лъжици ленено брашно
1/2 чаена чаша олио
вода
щипка сол
2 чаени лъжици бакпулвер
За плънката:
300 грама кашкавал
400 грама гъби (в случая са използвани замразени печурки)
2-3 домата
200 грама почистени от костилките зелени маслини
За чесновия сос:
5-6 скилидки чесън
2 супени лъжици мащерка
по щипка черен пипер и сол
8 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Първо направете блата за пицата, смесвайки трите вида брашно, поставете щипка сол, бакпулвера, разбъркайте и налейте олиото в сухата смес. Разбъркайте още веднъж и постепенно налейте вода (около половин чаена чаша).
Оформете като топка и разстелете в тава (върху лист пергамент) под формата на кръг с дебелина 8-10 милиметра.
Поставете във фурната за 5 минути при 160 градуса (целта е блатът да се изсуши).
Подгответе продуктите за плънката: кашкавала настържете, гъбите подсолете и изпържете в 2 супени лъжици олио за 5 минути.
Извадете основата от фурната и върху нея подредете половината от нарязаните на кръгчета зелени маслини и гъбите.
Чесновия сос направете, като пресовате или накълцате ситно скилидките, смесете ги с мащерката, добавете по щипка сол и черен пипер, налейте олиото и разбъркайте.
В ароматната комбинация изсипете 200-250 грама от кашкавала и равномерно покрийте гъбите и маслините с готовия сос.
Следват останалите маслини, доматени кръгчета и накрая поръсете с кашкавал.
Изпечете пицата за около 20 минути при 200 градуса и я поднесете гореща.