Имах смляно месо и смятах да направя с него руло Стефани . Децата обаче се намръщиха, защото напоследък все него приготвям, затова реших да опитаме нещо ново. Така ми хрумна рецептата за нещо средно между руло от кайма и мусака, леко и полято със сос бешамел и настърган кашкавал.
Мусака Фантазия с варени яйца
Продукти:
500 г мляно месо
1-2 глави лук (или 4 стръка пресен лук)
2+2 супени лъжици олио
2 чаши вода
1 супена лъжица суха подправка (Вегета)
½ чаена лъжичка черен пипер
6 варени яйца
1 несварено яйце
1 супена лъжица брашно
200 мл прясно мляко
100 г кашкавал
Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно, добавят се сухи подправки, чаша вода и 2 супени лъжици олио, след което се слага на огъня да къкри. Когато водата се изпари, добавете каймата и черния пипер, след което налейте още една чаша вода и оставете да къкри заедно при непрекъснато бъркане.
Когато водата се изпари, добавете едно сурово яйце и разбъркайте бързо. Намаслете огнеупорен съд, разполовете яйцата и ги наредете с жълтъка надолу.
Поставете месото върху яйцата и го разпределете равномерно на един пласт.
Загрейте 2 супени лъжици олио, след това добавете брашното и го запържете малко, така че да остане бяло, след това налейте млякото и разбъркайте, за да се сгъсти малко. Посолете леко и като е готов сосът, залейте равномерно месото с него. Накрая се настъргва кашкавал и се пече на 150 градуса около час.
Сервирайте ястието топло!