През летния сезон е време да се приготвят ароматни сладкиши с пълнеж от ябълки. От какъв вид ябълки ще изберете, зависи вкуса на десерта. Препоръчваме да пробвате със сладък, мек, сочен, леко кисел.
Отлична комбинация, по-добра от всичко, което сте яли досега.
Щрудел с ябълки
СЪСТАВ ЗА ТЕСТОТО
350 g брашно
200 г заквасена сметана
200 г масло
1 ч.л. бакпулвер или сода
2 ч.л. ванилия
СЪСТАВ ЗА ПЪЛНЕЖА
5 ябълки
2 супени лъжици лимонов сок
150 g захар
1 супена лъжица настъргана лимонена кора
1 супена лъжица канела
ПОДГОТОВКА
Разбъркайте с миксер маслото, заквасената сметана и ванилията
В друга купа минете през сито брашното и го разбъркайте с бакпулвера.
Поставете двете смеси в един дълбок контейнер. Смесете тестото. Консистенцията на тестото трябва да бъде мека, но не прекалено. Увийте го във фолио и поставете в хладилника за 30 минути.
Обелете ябълките, отстранете сърцевината и минете през рендето. Добавете към тях лимоновия сок, кората от лимон, канелата. Смесете всичко.
Студеното тесто разделете на две части. Оформете половината на правоъгълник с размери приблизително 15 х 30 см и дебелина 6 мм.
Поставете пълнежа в средата на правоъгълника. Завъртете ръбовете си първо единия, след това другия към центъра, така че пълнежа да не изтече.
Отгоре на тестото направете леки разрези на разстояние 5 см един от друг.. В омазнена тавичка сложето рулото и печете в предварително загрята фурна за 200 градуса в продължение на 25 минути.
Тази рецепта за щрудел с ябълки може да бъде подобрена, ако добавите ядки, стафиди, сушени кайсии и други сушени плодове към пълнежа. И отгоре можете да поръсите с пудра захар или да намажете с яйце преди печене .
Вкусният щрудел с ябълки обикновено се сервира със сметана и чай от джинджифил . Споделете рецептата в социалните мрежи и опитайте да си го приготвите.