Импровизация на тема бира: Пияно хлебче със сода по ирландски

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Импровизация на тема бира: Пияно хлебче със сода по ирландски
Импровизация на тема бира: Пияно хлебче със сода по ирландски
10426
Импровизация на тема бира: Пияно хлебче със сода по ирландски
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Какво по-хубаво в сезона на бирата от една запотена чаша тъмно ирландско пиво, поднесена към обилна и вкусна вечеря? Този път, обаче, чашата няма да е за пиене, а с нея ще приготвим нещо също толкова вкусно и типично ирландско - оригинално содено хлебче с бира. Цветът му на прегорена захар примамва, а невероятният аромат и леко сладникавият вкус приятно гъделичкат сетивата.

Традиционното бирено хлебче е безквасно, т.е.

приготвя се със сода, вместо с мая. Типичният му сладникав вкус се дължи на използваната в рецептата меласа, а тъмният му цвят - на пълнозърнестото брашно. Ако имате късмета да попаднете в Ирландия около деня на Свети Патрик, то непременно ще Ви почерпят с ароматното и изкусително хлебче - по традиция то се поднася именно на този празник, съпроводено с още по-популярната ирландска яхния. А ако Ви поднесат и чаша оригинално тъмно пиво, то може да се считате за истински щастливци! 

Въпреки, че за рецептата може да използвате всякаква бира, ние Ви съветваме да заложите на традиционния ирландски "Гинес" или поне на някакво друго качествено тъмно пиво. Също толкова важно е и тъмното пълнозърнесто брашно - то придава на хлебчето уникалния му цвят. Ако се чувствате объркани от предлаганото разнообразие от марки на пазара, то надзърнете в най-близкия магазин BILLA. Там със сигурност ще намерите търсеното сред богатия асортимент на веригата, без при това да правите компромис с качеството. 

И накрая - ако се колебаете дали да почерпите с дъхавото хлебче малчуганите, веднага ще Ви успокоим. Въпреки, че името му е "пияно", в готовото хлебче няма алкохол - той се изпарява по време на приготвянето му, оставяйки след себе си неповторимия аромат. Затова запретнете ръкави и нека го приготвим заедно:

ирландски бирен хляб

Пияно хлебче със сода по ирландски

Продукти:

3 3/4 чаши пълнозърнесто брашно

1 1/4 чаша бяло брашно

1 чаша овесени ядки

2 1/2 ч.л.сода за хляб

1 ч.л.сол

2 1/2 с.л.кафява захар

2 с.л.неосолено масло

2 чаши пълномаслено прясно мляко

7 с.л. + 2 ч.л.меласа

1 чаша тъмна бира (най-добре Гинес)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180-190 градуса и намаслете 2 форми за хляб.

В купата на кухненския робот смесете брашната, содата и кафявата захар с маслото, докато сместа заприлича на едър пясък.

Разбъркайте 3/4 чаша плюс 2 с.л. от овесените ядки. Добавете млякото, меласата и бирата.

Разбийте всичко добре, докато продуктите се смесят напълно (тестото ще бъде много влажно).

Разпределете равномерно тестото между двете намаслени форми. Поръсете отгоре с останалите 2 с.л. овесени ядки. Печете 40-45 минути, докато хлябът покафенее приятно, а като набодете средата с дървена пръчица, тя трябва да излиза чиста.

ирландски хляб с бира

Това е всичко - лесно, бързо и с уникално вкусен резултат. Сигурни сме, че веднъж опитали, честичко ще си приготвяте тази бирена рецепта. А за още бирени изкушения просто разгърнете летния брой на списание Billa "Кулинариум" - освен, че там ще прочетете интересни факти за ползите от бирата, ще научите още как да си приготвите уникални бирени моркови, например. На страниците ще намерите и специални талони, с които може да спестите при покупката си в магазин BILLA! Всичко това само за 0,99 лв с ДДС с BILLA Card !

А ние Ви пожелаваме "Наздраве" и до нови кулинарни срещи!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft