Какво по-хубаво в сезона на бирата от една запотена чаша тъмно ирландско пиво, поднесена към обилна и вкусна вечеря? Този път, обаче, чашата няма да е за пиене, а с нея ще приготвим нещо също толкова вкусно и типично ирландско - оригинално содено хлебче с бира. Цветът му на прегорена захар примамва, а невероятният аромат и леко сладникавият вкус приятно гъделичкат сетивата.
Традиционното бирено хлебче е безквасно, т.е.
Въпреки, че за рецептата може да използвате всякаква бира, ние Ви съветваме да заложите на традиционния ирландски "Гинес" или поне на някакво друго качествено тъмно пиво. Също толкова важно е и тъмното пълнозърнесто брашно - то придава на хлебчето уникалния му цвят. Ако се чувствате объркани от предлаганото разнообразие от марки на пазара, то надзърнете в най-близкия магазин BILLA. Там със сигурност ще намерите търсеното сред богатия асортимент на веригата, без при това да правите компромис с качеството.
И накрая - ако се колебаете дали да почерпите с дъхавото хлебче малчуганите, веднага ще Ви успокоим. Въпреки, че името му е "пияно", в готовото хлебче няма алкохол - той се изпарява по време на приготвянето му, оставяйки след себе си неповторимия аромат. Затова запретнете ръкави и нека го приготвим заедно:
Пияно хлебче със сода по ирландски
Продукти:
3 3/4 чаши пълнозърнесто брашно
1 1/4 чаша бяло брашно
1 чаша овесени ядки
2 1/2 ч.л.сода за хляб
1 ч.л.сол
2 1/2 с.л.кафява захар
2 с.л.неосолено масло
2 чаши пълномаслено прясно мляко
7 с.л. + 2 ч.л.меласа
1 чаша тъмна бира (най-добре Гинес)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180-190 градуса и намаслете 2 форми за хляб.
В купата на кухненския робот смесете брашната, содата и кафявата захар с маслото, докато сместа заприлича на едър пясък.
Разбъркайте 3/4 чаша плюс 2 с.л. от овесените ядки. Добавете млякото, меласата и бирата.
Разбийте всичко добре, докато продуктите се смесят напълно (тестото ще бъде много влажно).
Разпределете равномерно тестото между двете намаслени форми. Поръсете отгоре с останалите 2 с.л. овесени ядки. Печете 40-45 минути, докато хлябът покафенее приятно, а като набодете средата с дървена пръчица, тя трябва да излиза чиста.
Това е всичко - лесно, бързо и с уникално вкусен резултат. Сигурни сме, че веднъж опитали, честичко ще си приготвяте тази бирена рецепта. А за още бирени изкушения просто разгърнете летния брой на списание Billa "Кулинариум" - освен, че там ще прочетете интересни факти за ползите от бирата, ще научите още как да си приготвите уникални бирени моркови, например. На страниците ще намерите и специални талони, с които може да спестите при покупката си в магазин BILLA! Всичко това само за 0,99 лв с ДДС с BILLA Card !
А ние Ви пожелаваме "Наздраве" и до нови кулинарни срещи!