Вече знаем, че коронавирусът е доста устойчив върху определени повърхности като метал, например, но бързо умира върху други - като медта. Но доколко това може да се окаже опасно за здравето ни? Едно интересно изследване прави нобелистът д-р Питър Дохърти , който е известен имунолог.
Д-р Дохърти предупреди да внимаваме с опаковките на храната , която внасяме в домовете си по време на пандемията от Covid-19 , съобщи австралийският в.
"Макар и опаковките да не са такъв проблем, като да стоиш до човек, който кашля и киха, струва си да се замислим за възможна зараза, когато хващаме кутията с пица или пластмасова опаковка", каза проф. Дохърти, който преподава в университета в Мелбърн.
Коронавирусът пребивава върху картон и хартия до 24 часа, а върху пластмаса - до 9 дни.
"Най-добрият подход към картонените опаковки е да сме внимателни", съветва проф. Дохърти. "Добре е, когато храната се извади, кутията да се изхвърли веднага и ръцете да се измият".
Що се отнася до пластмасовите опаковки, той препоръчва храната да се премества в собствена кутия и отново ръцете да се измият. Възможно е също кутиите да бъдат напръскани с дезинфекциращ спрей.
Според Тимъти Нюсъм от университета в Сидни през пандемията е разумно плодовете и зеленчуците да се мият със сапун.
"Трябва да помним, че всяка повърхност е потенциално заразена" - обясни Тимъти Нюсъм.
Според професор Дохърти е добре маските да се отпускат под брадичката, ако човек е на открито. Той има и друг довод, освен да подишаме чист въздух - маските лесно се навлажняват и това увеличава риска от заразяване.
Питър Дохърти печели Нобелова награда за медицина и физиология през 1996 г. за описването на механизма, с който левкоцитите откриват и унищожават клетки, заразени с вируси.