1 1/2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
1 средноголяма глава червено цвекло (ситно настъргано)
2 ч. л. олио + допълнително олио за пържене
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер (смлян)
1 ч. л. кардамон (смлян)
Сложете брашното в купа. Прибавете солта, 2 ч. л. олио, черния пипер, кардамона и цвеклото и ги омесете добре. Прибавете малко вода и омесете от сместа гладко тесто. Разделете тестото на 9 равни части и ги оформете като топки. Сплескайте топките и ги разточете на кръгове с диаметър 12 см. Поръсете с малко брашно. Загрейте 2-3 с. л. олио в тиган на слаб огън. Пържете питките една по една, като ги обърнете 1-2 пъти, за да се опържат и от двете страни. Питките трябва да бъдат светло кафяви на цвят.
По желание може да ги напълните с кашкавал, шунка или друга плънка по избор, след което да прегънете и запържите за още минута-две.